Tudi v koaliciji nekateri bajajo o “škodljivem” Janševem tvitu ob volitvah za predsednika ZDA, a Janša nastavil ogledalo realnim škodljivcem!

21

V koaliciji so ostri do tvitanja premierja Janeza Janše ob volitvah za predsednika ZDA. Vodja poslancev SMC Janja Sluga napoveduje, da bodo o tem spregovorili v poslanski skupini in koaliciji. Na previdnost pri tvitih opozarja začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar, v NSi pa menijo, da Janševi tviti ob volitvah v ZDA trenutno Sloveniji ne koristijo.

A premier Janša je že včeraj povedal, kaj je v tem kontekstu dejansko škodljivo za Slovenijo. Namreč to, da sta POP TV in RTV Slovenija ter ostali MSM več kot štiri leta polivali žaljivke po ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu in prvi dami Melanii Trump.

Janša se je z vrsto tvitov odzival na dogajanje v ZDA po volitvah, na katerih je bil za zmagovalca razglašen demokrat Joe Biden. V minulih dneh je bil slovenski premier deležen nemalo začudenih odzivov, pa tudi kritik, tako iz Slovenije kot iz tujine, potem ko je aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu že v sredo pripisal zmago.

Janša je eden redkih voditeljev, ki Bidnu ni čestital, temveč je v soboto tvitnil, da so zmagovalca volitev v ZDA razglasili osrednji mediji, in dodal, da so vložene pritožbe, sodišča niti odločati še niso začela.

V nedeljo je Janša tvitnil, da so ZDA strateški partner Slovenije, ki bo tudi v prihodnje z Washingtonom gradila tesne prijateljske odnose. V njegovem kabinetu so danes na vprašanje STA, ali je Janša morda medtem že poslal čestitko v Washington, odgovorili, da “kar se tiče ameriških volitev, k temu, kar ima predsednik vlade na svojem računu na Twitterju, zaenkrat nimajo kaj dodati”.

Do Janševega tvitanja ob ameriških volitvah so se kritično odzvale tudi koalicijske partnerice, ki so sicer že v soboto čestitale Bidnu.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga ocenjuje, da so twitter akcije predsednika vlade nedostojne in nepotrebne. “Naši državi zagotovo ne prinašajo prav nobenih koristi. Predčasno razglašanje zmagovalca je nekaj, kar se ne počne. V demokratičnem procesu namreč vsak glas šteje in vsak je pomemben. Navijaštvo pa se za funkcijo predsednika vlade ali katerekoli visoke javne funkcije ne spodobi,” je v današnji pisni izjavi navedla Sluga.

Tudi v NSi menijo, da tviti predsednika vlade v zvezi z volitvami v ZDA trenutno Sloveniji ne koristijo. Ali bodo škodovali, bo pa pokazal čas, so dodali.

Medtem je predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Donald Tusk na Twitterju sporočil, da se je s predsednikom NSi Matejem Toninom danes pogovarjal o vplivu, ki ga bo imel rezultat ameriških volitev na transatlantske odnose.

Omenjeni Janšev tvit oziroma pripisovanje zmage Trumpu še pred razglasitvijo zmagovalca na volitvah je po ocenah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše zdrs predsednika vlade. Po njegovi oceni bi bilo prav, da predsedniki koalicijskih strank spregovorijo o tem.

Gantar je v pisni izjavi navedel, da mu je način tvitanja predsednika vlade tuj in ga težko razume. “Čestitka ob zmagi kateremukoli kandidatu je stvar politične kulture. Tviti politikov na najvišjih funkcijah, četudi gre za osebno mnenje, se v mednarodni politiki berejo kot mnenje države, zato je treba biti še toliko bolj previden,” je opozoril Gantar.

Na Janševe tvite se je danes odzval tudi bivši predsednik republike Danilo Türk. Za več medijev je ocenil, da so tviti neprimerni. “Mislim, da so bili tviti predsednika vlade zelo neprimerni, bili so nepremišljeni in škodljivi za Slovenijo, prizadeli so ugled Slovenije in to je treba vzeti resno. Slovenija namreč nima tako čvrstega mednarodnega ugleda, kot si mi radi pripovedujemo,” je povedal.

Izvoljenemu ameriškemu predsedniku so že v soboto čestitali skoraj vsi voditelji članic EU kot tudi vodilni v evropskih institucijah. Bidnu je kmalu po razglasitvi zmage čestital tudi predsednik republike Borut Pahor, kot evropski komisar iz Slovenije pa je čestitko poslal Janez Lenarčič.

Na zunanjem ministrstvu medtem glede dogajanja molčijo. Na vprašanje STA, ali Slovenija priznava rezultat volitev v ZDA oziroma ali te volitve priznava kot legitimne, danes niso odgovorili. Z urada vlade za komuniciranje (Ukom) pa so sporočili, da so volitve v ZDA potekale 3. novembra, rezultati pa uradno še niso znani.

Na MZZ danes tudi niso odgovorili na vprašanje, kdo vodi veleposlaništvo v Washingtonu. Dosedanji veleposlanik Stanislav Vidovič je bil namreč konec oktobra predčasno odpoklican in poslan za novega veleposlanika na Irsko, novi pa še ni bil imenovan. Na spletnih straneh vlade oziroma zunanjega ministrstva je kot veleposlanik sicer še vedno naveden Vidovič.

Skupina slovenskih intelektualcev je medtem po poročanju slovenskih medijev veleposlanici ZDA Lyndi C. Blanchard poslala dopis, v katerem obžalujejo in se ograjujejo od pisanja slovenskega premiera. Podpisani so Jože Mencinger, Slavko Splichal, Vito Turk, Stane Pejovnik, Ivan Svetlik, Rado Bohinc, Dušan Keber, Rudi Rizman, Darko Štrajn in Niko Toš.

S pismom so se obrnili tudi na poslance državnega zbora, v katerem so med drugim zapisali, da od njih pričakujejo, da na izredni seji državnega zbora obsodijo nesprejemljivo, nedemokratično delovanje predsednika vlade in da njemu in vladi izrečejo nezaupnico.

Št. komentarjev: 21
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Kaj blejate. Volitve v USA še niso končane.
  zig
  boditevcvetju

  1. Mižek pravi

   V koaliciji ” bajajo”? Slovenščina pa pa taka, uredništvo! Ste jugoši ali kaj?

   1. RTM pravi

    V SSKJ piše:

    bájati -am nedov. (a) knjiž.

    1. pripovedovati, navadno neverjetne stvari: recimo, da je bilo res tako, kakor bajate; bajati bajke, zgodbe; bajati o bogastvu

    2. redko prerokovati, čarati: vešča je bajala usodo dekletu

    Slovenščina je več kot dobra!

    Mižek, sedi cvek, pa mama naj pride na govorilne ure!!!

    1. Mižek pravi

     V kar “bajajte” še naprej , če je to tako “dobra” slovenščina

  2. Bogdan pravi

   rdeči so delovno raspoloženi.

 2. exodus pravi

  Taki komentarji Slovencev, ki slabo mislijo,
  so Janšo enkrat poslali v zapor. Janša dobro ve s kom ima opravka.
  Janša, ne popustite v izražanju svojega mnenja, ker komunisti hočejo vaša dobra dela pripisati sebi.

 3. Re gornjemu pravi

  To pa so ” komentarji” iz kleti Trstenjakove!

 4. Karli pravi

  Samo tako dalje vlada Janeza Janše! Brez oziranja na druge bedake.

 5. sinclair pravi

  Se razburjajo, ker ni pokleknil pred njihovim zlatim teletom, Janez upam, da ne boste nikoli.
  Čestitati takemu (človeku ?) za kar koli je najmanj moralno sporno ali še kaj hujšega. Nevednost na tej stopnji ni izgovor. Če po kakšnem ključu, ki je v nasprotju z moralo, fiziko, logiko, in še čim, lahko ustavite še svoja dejstva, gre “skozi” je to zadnje dejanje katere koli države, skupnosti……
  https://www.youtube.com/watch?v=XSQ0_uEEdqE
  P.S Mobilne telefone dajte na zvočnik, ne na ušesa in stran od pijač tekočin. Pomembno za vaše zdravje.

 6. Norbert pravi

  Ma ja. Vsi se morjo uklajnat visokim elitam. Ce kdo govori po resnici, ga oznacijo za bebca in popolnoma osmesijo. Tako regulirajo cel svet in upajo, da bo naslednjic tiho.
  Nic hudega. Jezi jih, ker morajo nujno speljati svoj nacrt in pomesti z vsemi, ki se normalno razmisljajo. Zdaj Janso smesijo, da je “protimigrantski”, to pa ni moderno; elite zelijo uniciti stari svet. Ampak migranti v ZDA so drugacni kot tukaj. Tukaj gre za genocid nad Evropo.
  Kar naj jokcajo zaradi twita.

  1. Urednistvo pravi

   Tako je. Mala Slovenija se bo morala udinjati ZDA pa če bom tam Trump, Biden ali Kamala čez 2 leti.

 7. Norbert pravi

  Ma ja. Vsi se morjo uklajnat visokim elitam. Ce kdo govori po resnici, ga oznacijo za bebca in popolnoma osmesijo. Tako regulirajo cel svet in upajo, da bo naslednjic tiho.
  Nic hudega. Jezi jih, ker morajo nujno speljati svoj nacrt in pomesti z vsemi, ki se normalno razmisljajo. Zdaj Janso smesijo, da je “protimigrantski”, to pa ni moderno; elite zelijo uniciti stari svet. Ampak migranti v ZDA so drugacni kot tukaj. Tukaj gre za genocid nad Evropo.
  Kar naj jokcajo zaradi twita..

  1. Bernard pravi

   Prav je, da Janša pove svoje mnenje in za koga “navija” ampak vsaj malo diplomacije mu pa ne bi škodilo.

 8. matej pravi

  Med nami: za Slovenijo je prav vseeno ali je predsednik Trump ali Biden, čestitke pa JJ za pokončnost!

 9. raft pravi

  Danilče Türk: Janša bi se moral opravičiti Bidnu in slovenski javnosti.
  —————–
  Marš kur-ba slu-zasta! Ti, ki si Slovence razdelil na prvo in drugorazredne, NIMAŠ PRAVICE odpirati svojega pokvarjenega gob-ca!!!

  1. Pubec pravi

   Raft preteral si! Zajemi sapo in se pomiri!

 10. raft pravi

  Kdo izmed članov Knovs je izdajal tajne podatke 24ur in Dnevniku ter s tem ogrožal nacionalno varnost? Poslanca SDS vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca!
  —————-
  Vsakdo, ki ima stik s KNOV-om in ima korenine od spodaj. Buteljni, kaj vam še vedno ni jasno?

 11. keks pravi

  Tako je. Mala Slovenija se bo morala udinjati ZDA pa če bom tam Trump, Biden ali Kamala čez 2 leti.

 12. bruh pravi

  u s a lević arski demok rati so navadni legalizirani mafi jaći, isto kot naši…ko enkrat spoznaš in razumeš, da so vsi urb ani lev olib eralni rde čuhi vsi nestrpni in mafijski, in vse urb ane le voli beral ne rd ečuh inje vse ste rilne in hinav ske narediš velik kulturni in civiliz acijski korak naprej…..ter seveda živiš veliko bolje, ker se jih izogibaš…ajd

 13. raft pravi

  Luna Passarino
  Vseeno bi se tudi za Bidna spodobilo, da počaka na uraden izid volitev. Njegovo obnašanje je veliko bolj obsodbe vredno kot Janšev tweet. Kolikor vem je Trump še vedno predsednik in bi se Biden lahko temu primerno obnašal – prav tako tudi mediji, vsi, ki imajo kakršenkoli diplomatski vpliv in seveda tudi politiki. Zadnje čase nam mediji perejo možgane z Janševim tweetom, mogoče bi pa sami lahko vtaknili glavo vsaj v kakšno strokovno literaturo, ki loči vloge med seboj. Predvsem pa pravila ne veljajo samo za eno stran, tudi za Bidna veljajo, pa jih ne spoštuje ravno v taki meri – tistim, ki menijo, da so zmagali najbrž tega ni treba? Kako, da se nihče ne zgraža? Šele po uradni zmagi bo nekakšno primopredajno “dvovladje” nič prej. Biden tega ne ve ali kaj? Mediji tudi ne?
  —————————–
  Vredno kopiranja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen