Skupina 37 opozicijskih poslancev z “našo Mašo” na čelu v DZ vložila predlog zakona za ukinitev volilnih okrajev

0

Skupina 37 poslancev iz vrst SAB, LMŠ, Levice in SD je v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o volitvah v DZ, s katero bo ponovno poskusila ukiniti volilne okraje in uvesti prednostni glas. Tak predlog v DZ marca ni bil uspešen, zdaj bodo ponovno iskali potrebnih 60 poslanskih glasov, je za STA pojasnila predsednica SAB Alenka Bratušek.

Pod predlogom zakona je prvopodpisana vodja poslancev SAB Maša Kociper. Podpise so prispevali vsi poslanci LMŠ, Levice in SAB ter deset od 12 poslancev SD, je za STA pojasnila Bratuškova. To je po mnenju SAB edina prava pot do realizacije ustavne odločbe in do tega, da bi volivci res dobili vpliv na izvolitev poslancev.

SAB je sicer stranke LMŠ, SD, Levico, SMC, NSi in DeSUS v torek pozvala k ponovnemu premisleku za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu. “Vložili bomo vse napore in jih poskušali prepričati, da bi prišli do 60 glasov,” je danes napovedala Bratuškova. Računajo vsaj na glasove tistih poslancev, ki so že prvič podprli tak predlog. Predlog je marca v DZ podprlo 57 poslancev.

Medtem je ministrstvo za javno upravo pripravilo predlog za spremembe meja volilnih okrajev. Poslali so ga že koalicijskim poslanskim skupinam, s katerimi so se usklajevali, do konca dneva pa ga bodo tudi opoziciji, so pojasnili za STA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen