Ni zime za “sacherco”: Na Dunaju “drive in” za legendarno torto sacher, stranke navdušene

0

V legendarnem hotelu Sacher na Dunaju so se odločili, da ljubitelji svetovno znane čokoladne torte ne bodo ostali brez svoje priljubljene slaščice. Torto sacher tako poslej prodajajo nasproti svetovno znane dunajske operne hiše po sistemu drive in, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodaja, da je pandemija covida-19 številne luksuzne hotele na Dunaju prisilila, da so za nedoločen čas zaprli svoja vrata, saj je mesto zaradi omejitev potovanja v okviru koronskih ukrepov ostalo brez več milijonov turistov, ki vsako leto obiščejo avstrijsko prestolnico.

Vratar hotela Sacher Uwe Kotzendorfer na premični stojnici prodaja legendarno torto mimovozečim strankam.

“Zdaj počnem vse po malem,” še pravi Kotzendorfer ob majhnem dvokolesnem vozičku, bogato založenem s tortami, in stranki, ki se je mimo pripeljala s svojim BMW avtomobilom, poda rdečo vrečko.

“Menim, da je to fantastična ideja,” pravi naslednja stranka Claudia Bednar. “Ker ne moremo potovati, bom torto poslala teti v Nemčijo za njeno 65. obletnico poroke,” še pove, ko s kreditno kartico plača torto, ki običajno stane od 50 do 60 evrov.

Velika večina zaposlenih v hotelu Sacher je sedaj na čakanju na delu, ki ga subvencionira avstrijska vlada. Sobe in jedilnice hotela so bolj ali manj prazne, zato so ta čas izkoristili za vzdrževalna dela. Sveže cvetje kljub vsemu vsakodnevno pripravijo za trenutno pet poslovnežev, ki bivajo v hotelu.

Po besedah lastnika in direktorja hotela Matthiasa Winklerja je hotel Sacher zadnji petzvezdnični hotel na Dunaju, ki je še vedno v družinskih rokah. Doslej je preživel več kriz, vključno s tisto leta 1934, ko je v času globalne gospodarske krize bankrotiral.

“Vse od ustanovitve smo preživeli že veliko preizkušenj in naša družina še vedno načrtuje dolgoročno,” je še dejal Winkler, ki je leta 2015 hotel prevzel od tašče.

Hotel zaradi koronskih omejitev tudi tokrat plačuje visok davek. Tuji turisti, ki jih je med gosti običajno 90 odstotkov, na leto opravijo 23.000 nočitev v hotelu Sacher, kjer soba v nizki sezoni stane od 400 do 2300 evrov na noč. V hotelu je skupaj 149 sob. Tega vira zaslužka sedaj zaradi koronskih ukrepov skorajda ni. Tudi če vzamemo povprečje 500 evrov na noč, je to na letni ravni fantastičnih 11 in pol milijonov evrov.

Hotel Sacher in torta sacher imata dolgo zgodovino. Leta 1832 je mlad slaščičar Franz Sacher delal na novem receptu, za katerega je upal, da bo navdušil habsburški dvor. Sestavine so bile stepena smeta, veliko kakava, marmelada za sočnost ter bogata čokoladna glazura.

44 let kasneje, leta 1876, je njegov sin Edvard Sacher odprl hotel v dunajskem prvem okraju, ki je svoj glamurozni sloves dobil šele po njegovi smrti, ko je vodenje hotela prevzela njegova vdova Anna Sacher. Ta je bila takrat ena od prvih žensk, ki so jim dovolili, da so vodile lasten posel. Vizionarska matriarhinja je postala znana tudi po svoji duhovitosti, pa tudi ekscentričnosti. Pod njenim vodstvom je hotel postal eden najboljših hotelov na svetu, kjer so se srečevali aristokrati in diplomati.

“Del zgodovine Avstrije je v naših rokah,” pravi sedanja namestnica direktorja hotela Doris Schwarz. “Bolj kot kdaj koli prej gre za to, da smo kos nalogi,” dodaja, ko stoji pod impozantnim portretom Anne Sacher, ki jo prikazuje z veliko cigaro v roki in dvema buldogoma ob nogah, od katerih se skoraj nikoli ni ločila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen