Ni zime za Porsche: Kljub koronski krizi zagotovljene zaposlitve za vse delavce v Porscheju

0

Čeprav je koronska kriza prizadela avtomobilsko industrijo, pa je poslovanje nemškega proizvajalca prestižnih športnih vozil Porsche še vedno tako dobro, da so lahko v družbi iz skupine Volkswagen okoli 22.000 redno zaposlenim do julija 2030 podaljšali obdobje zagotovljene zaposlitve.

Gre za redne zaposlene na sedežu proizvajalca prestižnih jeklenih konjičkov v Stuttgartu in okolici. Obdobje zagotovljenih zaposlitev, ki se je izteklo letos poleti, je tako zdaj podaljšano za 10 let.

Ukrep velja za okoli 22.000 zaposlenih v proizvodnem obratu v kraju Zuffenhausen severno od Stuttgarta, v Porschejevem razvojnem središču in v nekaterih manjših Porschejevih obratih v zvezni deželi Baden-Württemberg. S tem je izključena možnost odpuščanj iz poslovnih razlogov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“V zadnjih letih smo zaposlili številne nove mlade sodelavce. Ti prav teh zahtevnih časih potrebujejo dolgoročno zaposlitveno perspektivo,” je dejal predsednik Porschejevega sveta delavcev Werner Weresch.

Porsche ima sicer po svetu približno 36.000 zaposlenih. Za drugo veliko Porschejevo tovarno v Leipzigu na gospodarsko še vedno manj razvitem vzhodu Nemčije omenjeni dogovor ne velja, saj ga bodo morali zaposleni z vodstvom doseči ločeno.

Zaposleni v Porschejevem obratu v Zuffenhausnu na bogatem jugozahodu Nemčije so medtem ob omenjenem zagotovilu glede zaposlitev dobili tudi obljubo, da bo Porsche tudi naslednje generacije legendarnih športnih modelov 911, Boxter in 718 Cayman izdeloval v Zuffenhausnu. S proizvodne linije v tem predmestju Stuttgarta naj bi v prihodnje zapeljal tudi novi model električne športne limuzine Taycan, razvojno središče v Weissachu pa si lahko obeta številne nove projekte.

Delavci so se po drugi strani zavezali k izboljšanju produktivnosti in večji prožnosti, da bi tako podjetje brzdalo stroške.

Koronska kriza je spomladi močno prizadela avtomobilsko industrijo, a se je ta vmes že vsaj deloma postavila na noge. “Dobro stojimo,” je trenutni položaj podjetja opisal tiskovni predstavnik Porscheja. V devetih mesecih so bili prihodki podjetja z 19,4 milijarde evrov celo za pet odstotkov višji kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je bil medtem z okoli dvema milijardama evrov medletno nižji za četrtino. Kljub temu je bila dobičkonosnost podjetja še vedno nad tekmeci iz panoge.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen