Merklova v nagovoru po domnevni Bidnovi zmagi Trumpa ni niti omenila

4

Nemška kanclerka Angela Merkel se je po zmagi demokrata Joeja Bidna na ameriških predsedniških volitvah danes zavzela za izboljšanje odnosov z ZDA. Dejala je, da je Nemčija pripravljena sodelovati z ZDA pri soočanju z globalnimi izzivi. Aktualnega predsednika Donalda Trumpa ni omenila niti z besedo.

“Nemci in Evropejci vemo, da moramo v tem partnerstvu v 21. stoletju prevzeti več odgovornosti,” je Merklova dejala na današnji novinarski konferenci v Berlinu. “Amerika je in ostaja naša najpomembnejša zaveznica, vendar od nas upravičeno pričakuje večje napore pri skrbi za našo varnost in zavzemanju za naša prepričanja v svetu,” je dodala.

Poudarila je, da morata ZDA in Nemčija kot del EU stati z ramo ob rami, da bi obvladali globalne izzive, kot so pandemija covida-19, boj proti globalnemu segrevanju in terorizmu ter zavzemanju za odprto gospodarstvo in svobodno trgovino. “To so namreč temelji naše skupne blaginje na obeh straneh Atlantika,” je dejala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Bidnu in njegovi bodoči podpredsednici Kamali Harris je danes znova čestitala za zmago na volitvah, potem ko je to storila že v soboto prek Twitterja. “Joe Biden s seboj prinaša desetletja izkušenj v notranji in zunanji politiki. Nemčijo in Evropo pozna zelo dobro,” je povedala in dodala, da se rada spominja dobrih srečanj in pogovorov z njim.

Nemška kanclerka je poudarila tudi pomen tega, da je bila Harrisova kot prva ženska in hči priseljencev izvoljena na podpredsedniški položaj. Po njenih besedah je Harrisova “navdih za mnoge”.

Aktualnega predsednika ZDA, s katerim nista v najboljših odnosih in ki noče priznati poraza na torkovih predsedniških volitvah, medtem Merklova ni omenila niti z besedo.

Št. komentarjev: 4
 1. Pubec pravi

  Očitno ni se morala prej posvetovati z Janšo

 2. Pubec pravi

  Pa se ni posvetovala prej s presvetlim vodjem?

 3. bruh pravi

  merklova bo pokopala nemce in naredila to, kar so lažnivi konservativci naredili iz francije, anglije, belgije in nizozemske…….ajd….

 4. exodus pravi

  Merklova ne vidi, da je Trumpova ošabnost iluzija. Važna so dejanja. Še kolcal se ji bo po njemu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen