Epilog nasilništva Ličina-Galetovih tolp: Poškodovanih 15 policistov, ena oseba huje poškodovana, ogromna škoda tudi na infrastrukturi

6

V četrtkovih protestih, na katerih je izbruhnilo nasilje, je bilo poškodovanih 15 policistov, pet od njih je poiskalo zdravniško pomoč. Ena huje poškodovana oseba je na zdravljenju v UKC Ljubljana, škoda je tudi na infrastrukturi. Direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar je ocenil, da uporaba prisilnih sredstev ni bila pretirana, ampak sorazmerna.

PREBERITE ŠE TO: Na današnjih nasilnih protestih poleg “anonimusov” tudi zelo znani akterji: Gale in Ličina!

Po podatkih, ki so jih posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, sta pomoč zaradi poškodb poleg petih policistov pri njih poiskala še en protestnik in en fotograf.

V izgredih je nastalo tudi več škode na premoženju. Po podatkih policije je bilo poškodovanih osem osebnih vozil, med njimi dve reševalni vozili in tri službena vozila policije, ter štiri stojnice in zabojniki na tržnici ter razbiti dve stekli.

Policisti so ugotovili 52 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter po šest kršitev zakonov o javnem redu in miru in osebni izkaznici, trem osebam pa so zasegli pirotehnična sredstva.

Prisilna sredstva so uporabili zoper štiri fizične osebe, zoper množico pa plinska sredstva in vodni top. Med protestom so pridržali deset oseb, še tri so privedli v prostore policije za ugotavljanje identitete. Vse osebe so že izpustili, zoper njih pa vodijo prekrškovne postopke in postopke zaradi suma kaznivih dejanj, je v današnji izjavi za medije povedal direktor ljubljanske policijske uprave (PU) Vrečar.

Poleg kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari in vandalizma so zaznali še kazniva dejanja napada na uradno osebo, preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje, so naknadno sporočili s policije.

Policisti sedaj nadaljujejo pregled slikovnega materiala, zbirajo obvestila, iščejo organizatorje protestov in poskušajo identificirati osebe. Po dozdajšnjih ugotovitvah je večinoma šlo za mlajšo populacijo. “Prav gotovo je bilo evidentno, da niso prišli protestirat mirno, ampak so prišli povzročat izgrede in napadat policiste,” je poudaril Vrečar.

Komentiral je posnetek, ki je zaokrožil po spletu, in iz katerega je razvidno, da policisti uporabljajo prisilna sredstva zoper protestnico. Kot je dejal Vrečar, je na posnetku vidna samo uporaba prisilnih sredstev, ne pa tudi dogajanje pred tem. “Protestnica se je dotikala policista, mu segala po čeladi, ga poskušala udariti in mu sneti čelado, kar ji je tudi uspelo,” je opisal. Ukazov, naj s kršitvijo preneha, ni upoštevala, zato so zoper njo uporabili prisilna sredstva. V postopek se je po besedah Vrečarja vmešal še moški, ki je bil ob njej. Tudi zoper njega so uporabili prisilna sredstva, oba so tudi pridržali v prostorih policije. Pozneje so v policiji pojasnili, da glede tega primera zbirajo obvestila zaradi sumov kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, o vseh ugotovitvah pa bodo obvestili tožilstvo.

Po njegovih besedah vsaka uporaba prisilnega sredstva zahteva presojo upravičenosti, strokovnosti in zakonitost uporabe. V primerih obvladovanja množice zadeve analizirajo še bolj podrobno. “Po zdajšnjih podatkih, ki jih imam, ocenjujem, da ni šlo za pretirano, ampak za sorazmerno uporabo prisilnih sredstev, da smo lahko vzpostavili javni red in mir ter poskrbeli, da ni prišlo do še večjih izgredov in poškodb ljudi in premoženja,” je poudaril Vrečar.

Pri posredovanju so sodelovali ljubljanski policisti, konjeniki, vodniki službenih psov, pripadniki posebnih enot policije ljubljanske in drugih uprav, pripadniki specialne enote policije in helikopterska enota policije.

Policija je še sporočila, da se je v četrtek že pred tem odvijal še en shod, okoli 12. ure je šest protestnikov prišlo na Trg republike, kjer so jih policisti opozorili, da je shod prepovedan in ugotovili več kršitev javne varnosti ter dve kršitvi odloka o omejevanju gibanja.

Pozvali so tudi morebitne doslej še neznane oškodovance kaznivih dejanj, povezanih s četrtkovim dogajanjem, naj jih prijavijo, prosili pa so tudi vse, ki imajo posnetke dogodkov, naj jih z morebitnim opisom in drugimi podatki pošljejo na posebej za to namenjen elektronski naslov protesti.pulj@policija.si.

Št. komentarjev: 6
 1. Pubec pravi

  Vladajoči zamislite se( če imate s čim) ! V osnovi so bili ti nasilni protesti naperjeni proti vam, čeprav tem barabinom za tako stvar ni potreben ne vem kakšen vzrok

 2. Jaro pravi

  Upam da so dobili onega trenirkarja, ki je napadal policiste in pretepal fotografe!

 3. Gasilec pravi

  Velika neumnost je, sedaj twitati o Galetu in Eriki, ko dejstva vse bolj kažejo, da so začetni razlogi v ravnanju vlade. On pa tako ni nikoli nič kriv!

 4. raft pravi

  Srbe je potrebno odstraniti iz Slovenije. So pleme, ki bi tudi v afriškem okolju bili na dnu.

 5. exodus pravi

  Zakaj Janševa Vlada ne zasluži priložnosti? Ali ni že čas da se v Slo kaj premakne na bolje? Protestniki so klic tistih, ki so imeli privilegije. V četrtek pa so dobili zagon še vsi zaslužkarji, ki jim je korona prekrižala načrte. Kot da ima Vlada kaj pri tem. Covid je beseda leta 2020 in še noben politik se ji ni znal izogniti.

  1. raft pravi

   Serješ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen