Vozniki in pešci pozor: Največ nesreč z udeležbo pešcev jeseni in pozimi

0

Največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. Zato bodo v ponedeljek ponovno pričeli z nacionalno preventivno akcijo Bodi viden – bodi previden, ki bo trajala dva tedna.

Namen akcije je opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. Pri tem dajejo poseben poudarek varnosti otrok in starejših.

Podatki opazovanja pešcev, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla leta 2017, namreč kažejo, da še vedno le redki uporabljajo odsevnike. Kar 93 odstotkov pešcev ni uporabljalo nobenega odsevnika, le dober odstotek pešcev je imel kresničko ali odsevni trak in štirje odstotki kakšno drugo odsevno površino.

“Aktivna raba odsevnih teles pešcu v temi in mraku lahko reši življenje,” opozarja agencija, ki bo v času akcije po Sloveniji razdelila 9000 odsevnih trakov.

V preventivni akciji s terenskimi aktivnostmi, ki so prilagojene epidemiološki situaciji, sodeluje 125 občin in deset nevladnih organizacij, obenem pa bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani policije, ki bo spremljala pravilno ravnanje voznikov in pešcev.

Poleg nujnosti zagotavljanja vidnosti pešcev v prometu agencija med drugim opozarja tudi na odvračanje peščeve pozornosti od dogajanja v prometu zaradi uporabe mobilnih telefonov in pregledovanja družbenih omrežij, kar pravočasnost in ustreznost reakcij pešca zmanjša do 60 odstotkov.

Statistika sicer kaže, da je med pešci letos manj smrtnih žrtev in manj poškodovanih kot lani. Do sredine septembra so celo beležili najmanj prometnih nesreč z udeležbo pešcev v zadnjih šestih letih.

Skupno so bili pešci letos udeleženi v 299 prometnih nesrečah, kar je 23 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lani, a je treba upoštevati dejstvo, da je bil obseg prometa v času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa bistveno manjši. Umrlo je šest pešcev, medtem ko v primerljivem obdobju lani 11. Hudo telesno poškodovanih je bilo 53 pešcev, medtem ko lani 63. Število lažje telesno poškodovanih pa se je zmanjšalo za kar četrtino.

Najpogostejši vzrok smrtnih prometnih nesreč je tudi letos nepravilnost pešca – trije od šestih preminulih so bili sami povzročitelji nesreče. Tri pa so vozniki osebnih vozil povozili pri pravilnem prečkanju prehoda za pešce. Pet preminulih je bilo starejših od 55 let, umrla je tudi ena mladostnica.

Skoraj dve tretjini smrtnih žrtev med pešci v zadnjih petih letih sta izgubili življenje v obdobju od oktobra do marca, večinoma v temnem delu dneva. “Jeseni in pozimi je zato še posebej pomembno, da pešci z uporabo odsevnih teles in površin na oblačilih in obutvi poskrbijo za svojo vidnost in s tem varnost,” opozarja Agencija za varnost prometa.

Voznike motornih vozil poziva, naj vozijo zmerno, prilagojeno razmeram in cestno-prometnim predpisom, vedno naj bodo pozorni na pešce in jim odstopijo prednost. Posebno pozornost naj namenijo navzočnosti pešcev na in ob vozišču, kjer ni pločnikov. Hitrost vožnje naj zmanjšajo tudi v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce.

Vozniki naj upoštevajo, da se na mokri, spolzki, ledeni ali zasneženi podlagi zavorna pot podaljšuje. Za dobro vidljivost naj poskrbijo s čiščenjem vseh stekel in ogledal na vozilu. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona, za volan pa naj vedno sedejo trezni.

Tudi razmeroma majhna hitrost je lahko usodna – trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 kilometrov na uro je enak padcu z višine 9,8 metra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen