V Nemčiji covid-19 zahteval več kot 10.000 življenj

0

Covid-19 je v Nemčiji doslej zahteval 10.003 življenja, je danes sporočil Inštitut Roberta Kocha, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo še 49 bolnikov. V zadnjih 24 urah so potrdili tudi rekordnih 14.714 novih okužb z novim koronavirusom, skupno 418.005.

Predsednik inštituta Lothar Wieler je poudaril, da se Nemčija sooča z zelo resnimi razmerami in prebivalce pozval k spoštovanju pravil socialnega distanciranja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija je prvi val pandemije spomladi prešla dobro, sedaj pa se tako kot druge evropske države sooča s strmim porastom okužb. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je v petek dejal, da imajo lokalne zdravstvene oblasti vse več težav z obvladovanjem izbruhov okužb v več nemških mestih. Posvaril je, da zaradi porasta okužb ne morejo več slediti stikom okuženih.

Ukrepe za zajezitev širjenja okužb v Nemčiji uvajajo predvsem na deželni oz. lokalni ravni. Med drugim omejujejo druženje in uvajajo obvezno nošenje mask. Ta konec tedna nameravajo v nemških mestih na teren poslati po več sto policistov, ki bodo preverjali, ali ljudje spoštujejo omejitve druženja.

V prestolnici Berlin, ki je eno od žarišč okužb, je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask na tržnicah in desetih še posebej prometnih ulicah, nakupovalnih središčih in v vrstah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ponovila poziv državljanom, naj ostanejo doma in kolikor je le mogoče zmanjšajo socialne stike. “Nismo nemočni v odnosu do virusa, naše obnašanje določa, kako močno in hitro se širi. Glavno vodilo za vse nas je: zmanjšajmo stike. Srečaj se z veliko manj ljudmi,” je dejala kanclerka v svojem tedenskem podkastu. Znova je objavila tudi svoj poziv iz minulega konca tedna, naj se vzdržijo potovanj in praznovanj, ki “niso resnično potrebna”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen