Svet za nacionalno varnost za ponovni predlog aktivacije 37.a člena zakona o obrambi

0

Svet za nacionalno varnost podpira aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki Slovenski vojski podeljuje dodatna pooblastila pri širšem varovanju meje, je po današnji seji sporočil premier Janez Janša. Opozicijske stranke poziva, da predlog podprejo, saj so policijski resursi omejeni, razmere pa tudi zaradi epidemiološke situacije zahtevne.

Svet za nacionalno varnost je po Janševih besedah v celoti podprl predlog policije, da DZ ponovno predlaga ponovno aktiviranje 37.a člena zakona o obrambi. Ta bi omogočil aktiviranje in uporabo dodatnih sil Slovenske vojske za varovanje meje s Hrvaško. “Apeliramo na opozicijske stranke, kajti gre za odločitev, ki jo je treba sprejeti z dvotretjinsko večino, da tokrat ta ukrep podprejo,” je dejal. Predlog za aktivacijo namreč maja že na matičnem odboru ni dobil zadostne večine.

Kot pravi Janša, ima vlada namreč tukaj povsem nesporno dolžnost, da zavaruje varnost vseh prebivalcev v državi. Za vlado so človekove pravice in varnost prebivalcev sredi Ljubljane enako pomembni kot človekove pravice in varnost v katerikoli občini ob meji ali ob migrantskih poteh, je poudaril.

“Zaradi situacije s covidom-19, ki postaja težka, odgovorna, zahtevana, so potrebni dodatni resursi policije. Ti resursi so omejeni, ne morejo biti hkrati na nalogah, ki jih zahteva epidemiološka situacija in na južni meji,” je pojasnil.

Če DZ ne bi podprli aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, ima vlada po Janševih besedah samo še eno možnost. Za pomoč lahko zaprosi policije partnerskih držav v schnegenskem prostoru in z njihovo pomočjo dosledno zavaruje južno mejo in prebivalstvo, je sklenil.

Omenjeni člen zakona o obrambi pripadnikom Slovenske vojske skupaj s policijo izjemoma, pri širšem varovanju državne meje daje pooblastila, da opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Pooblastila izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen