Na volitvah na Novi Zelandiji slavila Laburistična stranka premierke Jacinde Ardern

0

Na današnjih volitvah na Novi Zelandiji je prepričljivo zmagala Laburistična stranka premierke Jacinde Ardern. Glede na izide po večini preštetih glasov je prejela 49 odstotkov podpore in se ji obeta absolutna večina. Opozicijska Narodna stranka je s 27 odstotki osvojenih glasov že priznala poraz. Ardernova se je volivcem zahvalila za podporo.

“Hvala številnim, ki so nam dali svoj glas, ki so nam zaupali nadaljnje vodenje okrevanja Nove Zelandije,” je dejala pred navdušenimi podporniki levosredinske Laburistične stranke, ki je pod njenim vodstvom zabeležila najboljši volilni izid v najmanj 50 letih.

Po približno 95 odstotkih preštetih glasov se stranki obeta okoli 64 sedežev v 120-članskem parlamentu. Od spremembe volilnega sistema leta 1996 še nobeni stranki ni uspelo osvojiti absolutne večine, zaradi česar so morali vsi premierji odtlej vladati v koaliciji.

Volitve bi morale po prvotnih načrtih potekati 19. septembra, a so jih zaradi izbruha okužb z novim koronavirusom v Aucklandu preložili.

Vlada Jacinde Ardern je sicer kot ena redkih v svetu uspešno zajezila pandemijo koronavirusne bolezni 19, ki je bila tudi v ospredju volilne kampanje. V državi, ki ima pet milijonov prebivalcev, so doslej zabeležili le 25 smrtnih žrtev covida-19.

Na Novi Zelandiji sta ob volitvah potekala tudi referenduma o legalizaciji marihuane za rekreativno uporabo ter o legalizaciji evtanazije. Izidi obeh referendumov bodo po napovedih znani šele 30. oktobra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen