Na današnji etapi dirke po Španiji Roglič ubranil rdečo majico

0

Francoz David Gaudu je zmagovalec 11. etape dirke po Španiji od Villaviciose do Alto de la Farrapone (170 km). Štiriindvajsetletnik je bil najboljši med ubežniki, medtem ko v ozadju ni prišlo do ognjemeta med favoriti. Med njimi je slovenski as Primož Roglič z 10. mestom ohranil rdečo majico vodilnega na Vuelti.

Po 11. etapah imata Roglič (Jumbo-Visma) in Ekvadorec Richard Carapaz še naprej isti čas, tretji pa ostaja Irec Dan Martin, ki zaostaja 25 sekund. Trojica najboljših je nekoliko povišala prednost pred konkurenti v zaključku 11. etape.

V njej je morala karavana premagati več kot 4700 višinskih metrov, sprva pa je pobegnilo 12 kolesarjev, a med njimi ni bilo lastnika pikčaste majice, Francoza Guillauma Martina. Zato so člani Cofidisa želeli nevtralizirati pobeg in vzpostaviti novega s svojim kapetanom. V drugem poskusu je nato pobegnila osmerica.

Tudi ti si niso privozili večje prednosti, saj je moštvo Jumbo-Visme nadzorovalo ubežnike, je pa nato v taktične namene pobegnil Marc Soler (Movistar) in se hitro pridružil osmim kolesarjem v ospredju.

Na zadnjih dveh vzponih je nizozemsko moštvo začelo pritiskati na plin, v zadnjih petih kilometrih predzadnjega klanca (10-odstotni naklon) na San Lorenzo pa so kolesarji Jumbo-Visme zaostanek zmanjšali na dve minuti in 20 sekund.

Pred zadnjim vzponom so imeli ubežniki tri minute naskoka, prednost pa se je vse bolj topila pred najtežjim delom vzpona v zadnjih petih kilometrih in pol (9-odstotni naklon). Nato pa je napadel v skupnem seštevku najbolj nevarni Marc Soler (skočil je na šesto mesto v skupnem seštevku), sledil pa mu je lahko le Gaudu. V zaključku sta se pomerila za etapno zmago, več moči pa je prihranil Francoz. Tretje mesto je osvojil Avstralec Michael Storer (Sunweb).

V skupini favoritov je prvi napad prišel dva kilometra pred vrhom, a razlik ni bilo do zadnjih metrov etape. Nekaj časa je pridobil le Rus Aleksandr Vlasov (Astana), ki pa ni nevaren najboljšim. Najboljši so v cilj prišli minuto za zmagovalcem.

Pred začetkom današnje etape je prišlo do protesta kolesarjev glede odločitve sodnikov, ki so spremenili pravilo po koncu petkove etape, ki jo je dobil Primož Roglič. Podpisalo ga je deset ekip, med njimi tudi Jumbo-Visma, Mednarodna kolesarska zveza pa je odločila, da so rezultati petkove etape veljavni.

V nedeljo bo na sporedu najtežji vzpon na Vuelti, mitski Angliru. V etapi, dolgi le 109,3 kilometra bodo morali kolesarji na sloviti asturijski vrh, ki se lahko pohvali s številnimi odseki z 20-odstotnim naklonom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen