Janša z Merklovo o tesnih dvostranskih odnosih in pandemiji covida-19

0

Premier Janez Janša je danes na videokonferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel govoril o tesnih dvostranskih odnosih in upravljanju pandemije covida-19. Voditelja sta se posvetila še triu predsedovanja Svetu EU, piše na spletni strani nemške vlade.

V središču pogovorov med predsednikoma vlad so bili tesni odnosi med Nemčijo in Slovenijo ter v okviru tria predsedovanja Svetu EU, ki poteka še skupaj s Portugalsko.

Govorila sta tudi o strategiji in spopadanju obeh držav s pandemijo covida-19.

Slovenska vlada je v tvitu še sporočila, da sta se Janša in Merklova pogovarjala tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu.

Nemčija do konca leta predseduje Svetu EU, nato bo januarja predsedovanje prevzela Portugalska, v drugi polovici 2021 pa Slovenija. Države aktivno usklajujejo programe v okviru tria. Eden glavnih ciljev slovenskega predsedovanja, drugega po letu 2008, bo prispevati k močnejši in odpornejši EU, ki bo sposobna obvladovati različne krize, kot so pandemije, kibernetski napadi in nezakoniti migracijski tokovi. V času nemškega predsedovanja pa je decembra letos pričakovati začetek pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo.

Slovenja in Nemčija se tako kot druge evropske države soočata z drugim valom pandemije covida-19, ki je v Sloveniji veliko izrazitejši kot prvi. V obeh državah zaostrujejo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

Voditelji članic EU, med njimi tudi Janša in Merklova, so ob slabšanju epidemioloških razmer v Evropi na nedavnem vrhu EU pozvali k nadaljnjemu usklajevanju ukrepov proti novemu koronavirusu na podlagi najboljših znanstvenih dognanj, še zlasti glede pravil o karanteni, čezmejnega sledenja stikom okuženih, testiranja in začasnih omejitev nebistvenih potovanj v unijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen