Gantar poudaril potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe

0

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes na posvetu o kadrih za dolgotrajno oskrbo v času epidemije in po njej izpostavil potrebo po sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe. Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil do ponedeljka v javni razpravi, sistemsko ureja področje in postavlja nov socialni steber je dejal v uvodnem nagovoru.

V ospredju predloga je uporabnik, za katerega so oblikovali možnost izbire, tudi oskrbo v domačem okolju, je Gantar dejal na mednarodnem strokovnem posvetu Kadri za dolgotrajno oskrbo v času epidemije in po njej, evropske izkušnje in primeri dobrih praks. Organiziralo ga je ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in Evropskim observatorijem za zdravstvene sisteme in politike, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Udeležence posveta sta nagovorila tudi strokovnjaka za dolgotrajno oskrbo pri WHO Manfred Huber in Margrieta Langins, strokovnjakinja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj Ana Llena-Nozal in strokovni sodelavec omenjenega evropskega observatorija Matthias Wismar.

Vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus je v nadaljevanju posebej izpostavila nov steber socialne varnosti, ki je vključen v predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in odgovarja na demografsko strukturo danes in napovedi za prihodnje. Predstavila je izvajanje storitev dolgotrajne oskrbe v okviru institucij ter potrebe po kadrih v institucijah in na domu. Posebej je poudarila tudi aktivnosti v času epidemije, imenovanje regijskih timov, pripravo načrtov za ravnanje v času epidemije, sodelovanje na terenu in druge aktivnosti, tako za zaščito uporabnikov kot zaposlenih v institucijah.

Primere dobrih praks so predstavili strokovnjaki iz Velike Britanije, Nemčije in Nizozemske.

Na posvetu so sodelovali ključni partnerji s področja dolgotrajne oskrbe v Sloveniji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen