Evropske borze navzgor; dražja nafta, šibkejši evro

0

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, optimizem pa med vlagatelji vzbuja predvsem upanje na dogovor o vsaj majhnem paketu pomoči za ameriško gospodarstvo. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je znižal.

Vlagatelji so dobro sprejeli tudi civilizirano soočenje, ki sta ga v sredo zvečer uprizorila podpredsedniška kandidata ZDA Mike Pence in Kamala Harris.

Spodbudne novice so danes prišle tudi iz nekaterih podjetij. Ameriški tehnološki velikan IBM je denimo presenetil z dobrimi poslovnimi rezultati in še posebej z napovedjo, da bo iz podjetja izločil donosno poslovanje z oblačnimi storitvami in ga kot samostojno družbo uvrstil v trgovanje na borzo. Njegove delnice so se v odzivu podražile za sedem odstotkov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,69 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3255,76 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,88 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,61 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,53 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,79 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,81 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,76-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,23 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,55 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,47-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je danes znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1735 dolarja, kar je približno pol centa manj kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1765 dolarja oz. 0,05 centa nižje kot v sredo.

Tečaj evra po besedah analitikov nekoliko potiska navzdol tudi hitra rast števila okužb z novim koronavirusom v Nemčiji in drugih državah območja skupne evropske valute. V največjem evropskem gospodarstvu še je število novih okužb prvič od aprila spet povzpelo nad mejo 4000. Tudi v Italiji se množijo znaki, ki kažejo na drugi val okužb. Novi omejevalni ukrepi utegnejo biti sprejeti predvsem za storitveni sektor, ki je že zdaj močno prizadet.

Cene nafte so se danes zvišale. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena novembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 40,77 dolarja, kar je 82 centov več kot v sredo. V Londonu so se decembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 88 centov na 42,87 dolarja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen