Ameriški vojaški vrh zaradi koronavirusa v karanteni

0

Zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom je od torka v karanteni večji del štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA na čelu z načelnikom generalom Markom Milleyjem. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri tesnem sodelavcu ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Stephenu Millerju.

Vojaški vrh je v karanteni zaradi okužbe admirala Charlesa Rayja, namestnika poveljnika obalne straže. Z njim so bili kolegi generali in admirali skupaj v petek v Pentagonu v tako imenovanem bunkerju, v ponedeljek pa je bil admiralov test na covid-19 pozitiven. Ray je bil 27. septembra v Beli hiši na vojaški proslavi.

To je le dan po slovesnosti ob imenovanju kandidatke za vrhovno sodnico ZDA Amy Coney Barrett, na kateri naj bi se okužili številni, med njimi tudi predsednik Trump. Kdaj natančno se je Trump okužil, sicer ni znano, ker njegovi zdravniki ne želijo razkriti, kdaj je imel zadnji negativni test za koronavirus.

Okužbo so pri Trumpu uradno potrdil zgodaj zjutraj v petek, nakar so ga odpeljali v bolnišnico, iz katere se je še vedno kužen preselil nazaj v Belo hišo v ponedeljek zvečer. V Trumpovi “orbiti” je sedaj okuženih že najmanj 34 oseb.

S koronavirusom se je do torka zvečer v ZDA okužilo 7,5 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa je umrlo 211.000 ljudi. Med okuženimi je poleg Trumpa in prve dame Melanie Trump ter številnih uslužbencev Bele hiše od torka tudi Miller, ki je sporočil, da je v karanteni. Njegova soproga Katie Miller, ki je direktorica komunikacij pri podpredsedniku ZDA Miku Penceu, je prebolela covid-19 že maja.

Pence je v torek zvečer sporočil, da na današnjem televizijskem soočenju s podpredsedniško kandidatko Kamalo Harris v Salt Lake Cityju noče imeti med njima steklene pregrade. Po krajšem pregovarjanju si je premislil in sporočil, da sprejema pregrado.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden pa je sporočil, da ni zanesljivo, da se bo 15. oktobra v Miamiju udeležil drugega soočenja s Trumpom. Če bo predsednik še vedno bolan in kužen, se ne bo izpostavljal nevarnosti.

Župan Miamija Francis Suarez je Trumpu že sporočil, naj ne hodi v mesto, dokler ne bo zdrav. Biden soočenja ne potrebuje tako kot Trump oziroma mu glede na ankete po prvem soočenju to niti ne bi škodilo. Biden je namreč začel povečevati vodstvo pred Trumpom, ker Američanom ni bilo všeč, kako se je predsednik obnašal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen