V UKC Maribor na robu zmogljivosti

0

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so obstoječe zmogljivosti za sprejem bolnikov z novim koronavirusom zapolnjene, vedno večji pritiski pa so tudi na tamkajšnji urgentni center. “Urgenca je bila že prej kronično kadrovsko podhranjena, zdaj poka po šivih,” je danes povedal zdravnik specialist urgentnega centra Gregor Prosen.

Predstavniki kliničnega centra in Mestne občine Maribor so v današnji izjavi za medije opozorili javnost, da covida-19 ne gre podcenjevati, zato naj ljudje spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. Položaj je namreč že težko obvladljiv.

“Ne želim strašiti, vendar so pred nami meseci oziroma tedni, ko moramo resnično pametno in odgovorno ravnati in se držati ukrepov, če želimo omejiti val, ki prihaja, in omogočiti zdravstvu, šolstvu in vsem ostalim, da bodo delovali normalno,” je poudarila predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić.

Od sredine septembra je velik porast hospitaliziranih bolnikov zaradi težjega poteka koronavirusne bolezni. “Kapacitete, ki jih imamo na razpolago v UKC Maribor, so se že zapolnile in tako bolnike usmerjamo v druge covid bolnišnice,” je pojasnila.

Na covid oddelku so od julija zdravili 75 bolnikov z novim koronavirusom, starih od 25 do 95 let, povprečna starost je 68 let. Pet bolnikov je zaradi zapletov ob koronavirusni bolezni umrlo.

Dodatno je vzpostavljen še oddelek za intenzivno nego bolnikov z novim koronavirusom. Vodja covid intenzivne terapije Alenka Strdin Košir je povedala, da so v novem valu zdravili 12 ljudi, dva so morali zaradi pomanjkanja prostora preseliti v bolnišnico Golnik. Šest bolnikov so uspešno pozdravili, eden je umrl, dva sta še v kritičnem stanju.

Med zadnjimi primeri so oseba, ki se je okužila na praznovanju rojstnega dne, in dve, ki sta se okužili od sodelavca ali otroka. Na covid intenzivni terapiji imajo na voljo štiri postelje, “z veliko muko” pripravljajo še štiri. “Problem so tako prostori kot kadri. V intenzivni terapiji žal ne more delati vsak zdravnik in vsaka medicinska sestra. Potrebna so specialna znanja in takšnega specialno usposobljenega kadra v UKC Maribor nimamo že za obstoječi intenzivni enoti skoraj ne dovolj,” je pojasnila.

Rezerv ni tudi zaradi tega, ker ostali bolnišnični oddelki zaenkrat delajo v polni meri. Nekaj zaposlenih manjka še zaradi odrejenih karanten. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je poudaril, da so te posledica okužb zunaj kliničnega centra, medtem ko se znotraj ustanove okužbe ne širijo. “Tega, kar se dogaja izven ustanove, ne moremo nadzorovati,” je dejal.

Virus terja poseben način obravnave bolnikov ob vstopanju v ustanovo, kar je še posebej izrazito v urgentnem centru. “Obravnava pacientov, kjer je samo sum na okužbo, traja trikrat dlje od obravnave drugih,” je izpostavil Prosen ter pozval ljudi k strpnosti in upoštevanju navodil. Prav tako poziva vse, da na vstopni točki podajo resnične podatke, saj bodo le tako lahko ohranjali varno obravnavo tako ostalih bolnikov kot zaposlenih v UKC Maribor. “Dodatnih izpadov si preprosto ne moremo privoščiti,” je zatrdil.

V mariborski občini je trenutno po podatkih NIJZ aktivnih 124 okužb z novim koronavirusom. Po besedah župana Saše Arsenoviča je bilo samo v septembru zabeleženih 220 novih okužb, kar je mnogo bolj zaskrbljujoče od razmer spomladi, ko se je Maribor ponašal z nizkim številom okužb. Zato tudi on poziva prebivalce, naj se držijo zaščitnih ukrepov.

Kakšnih dodatnih ukrepov na ravni občine zaenkrat ne načrtujejo, uvajajo pa splošne ukrepe, kot je na primer merjenje telesne temperature vsem obiskovalcem občinskih in upravnih prostorov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen