V Rusiji množično cepljenje proti covidu-19 napovedujejo konec oktobra

0

Množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom Sputnik V, ki ga je razvil ruski inštitut Gamaleja, se bo v Rusiji začelo konec oktobra, so v ponedeljek napovedali v Moskvi. Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF) je iz številnih držav že prejel naročila za več kot 1,2 milijarde odmerkov ruskega cepiva, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

V Rusiji so cepivo Sputnik V, ki ga je razvil inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, registrirali 11. avgusta. Zdaj poteka zadnja faza kliničnega testiranja, v kateri sodeluje 40.000 prostovoljcev.

Odločitev Moskve o odobritvi cepiva po manj kot dveh mesecih kliničnih testiranj na ljudeh je sicer sprožila opozorila znanstvenikov in strokovnjakov glede njegove varnosti in učinkovitosti, WHO pa je Rusijo pozvala k spoštovanju vseh veljavnih smernic in direktiv, ki veljajo za razvoj cepiva.

“Končanje tretje faze preizkusov je načrtovano za konec oktobra. Množično cepljenje se bo začelo takoj, ko bo zaključena tretja faza. Upam, da bo ta uspešna,” je za rusko televizijo v ponedeljek dejal Fjodor Lisicin iz inštituta Gamaleja.

Proizvodnjo cepiva naj bi po njegovih besedah organizirali v treh ali štirih proizvodnih obratih, načrtujejo pa tudi proizvodnjo skupaj s tujimi partnerji. “Samo farmacevtska podjetja v Indiji so, če delajo s polno močjo, sposobna izdelati dovolj cepiva za polovico planeta,” je dejal po poročanju Tass.

“RDIF je za obdobje 2020-21 prejel naročila za više kot 1,2 milijarde odmerkov cepiva Sputnik. Naročila je poslalo več kot 50 držav iz Evrope, Azije, Bližnjega vzhoda in Latinske Amerike,” pa je dejal direktor tega sklada Kiril Dmitrijev.

Že pred tem je RDIF sporočil, da si bili podpisani dogovori s partnerji o dobavi cepiva, in sicer z Mehiko za 32 milijonov odmerkov, z Brazilijo za do 50 milijonov, z Indijo za 100 milijonov in z Nepalom za 25 milijonov odmerkov cepiva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen