Pred sodiščem ponovno o domnevnem poskusu izsiljevanja Vladimirja Voduška nekdanjega direktorja Uniorja

0

Potem ko je mariborsko višje sodišče razveljavilo sodbo za novinarja Vladimirja Voduška zaradi poskusa izsiljevanja, je v ponovljenem postopku pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu danes potekal predobravnavni narok. Vodušek, ki ga obtožnica bremeni poskusa izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca leta 2012, krivde ne priznava.

Mariborsko višje sodišče je pred letom dni razveljavilo sodbo, ki jo je slovenjgraško sodišče Vodušku izreklo 26. septembra 2018 in v kateri je Vodušku dosodilo leto in pol zaporne kazni, ob tem pa mu tudi za leto dni prepovedalo opravljanje novinarskega poklica. Na izrečeno sodbo se je Vodušek pritožil in uspel, saj je višje sodišče med drugim ugotovilo bistvene kršitve postopka in zato sodbo razveljavilo ter sojenje vrnilo slovenjgraškemu okrožnemu sodišču pred spremenjen senat.

Ponovljeni postopek pred Okrožnim sodiščem v Slovenj Gradcu tako vodi druga sodnica, in sicer Marjeta Vezonik, ki je ocenila, da je ponovna izvedba predobravnavnega naroka potrebna, čeprav se ta praviloma izvede samo enkrat. Tudi na današnjem predobravnavnem naroku je Vodušek na prebrano obtožnico odgovoril, da krivde ne priznava. “Bil sem žrtev, ne pa storilec kaznivega dejanja,” je dejal.

Obtožnica Voduška bremeni, da naj bi spomladi in poleti leta 2012 skupaj s Stanislavom Gabercem za to, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, prek direktorja podjetja Rhydcon Vinka Stiplovška poskušal s pridobljenimi obremenilnimi dokumenti izsiljevati takratnega direktorja Uniorja Gorazda Korošca.

V zameno, da ne objavi obremenjujočih dokumentov – ti so sicer po podanih samoovadbah kasneje privedli do obsodb in pogojnih zapornih kazni za Korošca in Stiplovška -, naj bi Vodušek zahteval protipravno premoženjsko korist. A do “poslovnega sodelovanja” ni prišlo in s tem tudi ne do dokončanja kaznivega dejanja, saj so Korošec, Stiplovšek in odvetnik Jožko Gregorovič Voduška naznanili tožilstvu. Po vključitvi tajnega policijskega delavca je policija Voduška aretirala ob prejemu dela dogovorjenega denarja 12. julija 2012 na Trojanah.

Na današnjem predobravnavnem naroku sta tako Vodušek kot njegova odvetnica Anita Peček Stramšak predlagala, da se iz nadaljnjega postopka izloči več dokazov, saj za mnoge menita, da so bili pridobljeni nezakonito. Med drugim je odvetnica predlagala izločitev vseh po njenem nezakonitih odredb. Vztraja tudi, da se v ponovljenem postopku izvedejo dokazi, ki so jih predlagali v prvotnem postopku, a so bili zavrnjeni.

Ali bo sodnica Vezonikova sledila kateremu od predlogov za izločitev dokazov, bo znano kasneje, ko bo izdala posebni sklep v zvezi s tem. Bodo pa, kot kaže, v ponovljenem postopku ponovno neposredno zaslišani Korošec, Stiplovšek in odvetnik Jožko Gregorovič, medtem ko naj bi pričanja ostalih prič prebrali. Začetek glavne obravnave je razpisan za 6. november.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen