Poročilo Fundacije Gates: Pandemija globalni razvoj porinila nazaj za 20 let

1

Pandemija covida-19 je v le pol leta globalni razvoj na številnih področjih porinila nazaj za več kot 20 let, v novem poročilu ugotavlja Fundacija Billa in Melinde Gates. Ta izpostavlja zlasti nazadovanje na področju boja proti revščini, zmanjševanja neenakosti, pa tudi boja proti boleznim.

Tako rekoč pri vseh kazalcih je bil svet v prizadevanjih za dosego trajnostnih ciljev Združenih narodov potisnjen nazaj. Napredek se na številnih področjih ni zgolj ustavil, temveč je celo nazadoval – gre zlasti za področja boja proti revščini in zmanjševanja neenakosti, ugotavlja letošnje poročilo fundacije zakoncev Gates glede doseganja globalnih razvojnih ciljev, ki ga fundacija letno objavlja od leta 2017.

Kot izpostavlja, se je zaradi pandemije izjemna revščina povečala za sedem odstotkov. Razširjenost cepljenja, ki naj bi bila odraz tega, kako dobro funkcionirajo zdravstveni sistemi, pa je padla na ravni iz 90. let prejšnjega stoletje. Svet je tako na tem področju “v 25 tednih nazadoval za 25 let”, ugotavlja poročilo, objavljeno na spletni strani fundacije.

Ta glede na zbrane podatke ugotavlja tudi, da ekonomska škoda, ki jo je prizadejal covid-19, krepi neenakosti. Najhuje naj bi bile prizadete ženske, skupnosti rasnih in etničnih manjšin ter ljudje, ki živijo v izjemni revščini.

Poročilo opozarja, da bo ključnega pomena to, kaj bo svet storil v prihodnjih mesecih, in poziva h globalnemu sodelovanju pri razvoju diagnostike, cepiv in zdravil, hitri izdelavi testov in enakopravni porazdelitvi teh dobrin, ki bi temeljila na potrebah in ne zmožnosti plačila.

Če bo svetu uspelo v približno 18 naslednjih mesecih uspešno izdelati in razdeliti cepivo, bi se stvari lahko vrnile v stanje pred pandemijo v enem ali dveh letih, je za spletni portal Politico ocenil prvi mož fundacije Mark Suzman. V nekaterih državah v razvoju bi sicer lahko obračanje trenda ekonomskega padca trajalo dlje, saj v svoja gospodarstva ne morejo vložiti toliko kot bogatejše države, je dodal.

Število komentarjev: 1
 1. haapy yaack pravi

  hoj
  Če se boste vsi cepili z mojim cepivom prav Gates se boste spet lahko družili. Naj brž v peklu si potihem misli.
  Al pa na glas.
  zig
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen