Odbor za obrambo o rešitvah za vojake po 45. letu

0

Odbor DZ za obrambo se bo danes lotil predloga novele zakona o obrambi, ki naj bi po načrtih obrambnega ministrstva izboljšal položaj vojakov po 45. letu starosti ter dal več manevrskega prostora pri temeljnem vojaškem usposabljanju. Sodeč po trenutnih napovedih se zakonu v drugi obravnavi na matičnem odboru obeta potrebna dvotretjinska večina.

Predlog zakona ureja status vojaka po 45. letu starosti, ko po zakonodaji ne morejo več opravljati vojaške službe, saj jim omogoča, da tudi pozneje ostanejo v vojski, če se za to pokaže potreba v generalštabu Slovenske vojske. Poenostavlja tudi prerazporeditev vojakov po dopolnjenem 45. letu v druge državne organe.

Obenem predlog ustvarja manevrski prostor za skrajšanje obdobja temeljnega vojaškega usposabljanja, ki zdaj traja najmanj tri mesece, in uvaja še več rešitev, namenjenih povečanju zanimanja za vojaški poklic.

Glede na pogovore, ki jih je imel s poslanskimi skupinami, obrambni minister Matej Tonin pričakuje, da bo zakon v DZ dobil potrebno dvotretjinsko večino. Po njegovih besedah bodo predlog poleg koalicijskih poslanskih skupin podprli tudi v SD in SNS ter tudi poslanca narodnosti, je Tonin povedal ob torkovem podpisu pogodbe o sofinanciranju Parka vojaške zgodovine.

Ob tem je Tonin kot neutemeljene zavrnil očitke opozicijskih LMŠ in Levice. V omenjenih poslanskih skupinah namreč menijo, da novela odpira vrata politizaciji Slovenske vojske in vstopu paravojaških skupin v vrste prostovoljne pogodbene rezerve.

Poslanec Rudi Medved iz LMŠ je v torek med drugim tudi ocenil, da novela na stranskih vratih, čeprav sramežljivo, z nekaterimi rešitvami o prezaposlovanju vojakov po 45. letu pomeni razgradnjo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. V Levici pa ocenjujejo, da predlog novele na skrivaj odpira vrata politizaciji vojske.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen