Od danes z negativnim testom na koronavirus na meji brez karantene, iz obmejnih hrvaških županij s torkom brez omejitev

0

Od danes se je 10-dnevni karanteni ob vstopu v Slovenijo mogoče izogniti z negativnim testom na novi koronavirus. Države, ki niso na zelenem ali rdečem epidemiološkem seznamu, so odslej na oranžnem. Italija, Avstrija in Madžarska s torkom zapuščajo zelenega, hrvaške obmejne županije pa bodo na oranžnem, zato omejitev ob vstopu iz njih ne bo več.

Vlada je v soboto spremenila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije ter ga prilagodila priporočilom Evropske komisije.

Poleg zelenega in rdečega seznama držav je predvidela tudi oranžnega, ki nadomešča rumenega. V nedeljo je nato na novo določila še sezname držav in po novem tudi delov držav glede na epidemiološke tveganje, sklep pa bo začel veljati v torek.

Srbija bo takrat npr. skupaj s Poljsko spet na zelenem seznamu, Italija, Nemčija in Združeno kraljestvo so med državami, ki bodo z njega zdrsnili na oranžnega, med zelenimi državami ne bo več niti Avstrije in Madžarske, pri čemer bodo deli obeh držav na čelu z Dunajem in Budimpešto pristali celo na rdečem. Na oranžni seznam se bodo medtem z rdečega premaknile tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, medtem ko bo ostali del južne sosede ostal na rdečem.

Za tujce, ki prihajajo v Slovenijo z “oranžnih območij” in vse, ki prihajajo z rdečih, še vedno velja 10-dnevna karantena, razen, če predložijo negativni test na prisotnost novega koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen pri kateri od verodostojnih organizacij v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji.

Vstop v državo brez karantene in negativnega testa pa je možen za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz sicer oranžno obarvane članice EU oziroma schengenskega območja. Med temi bodo s torkom, kot rečeno, tudi hrvaške županije ob meji s Slovenijo, npr. Istrska in Primorsko-goranska županija.

Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili. Vendar pa še ni jasno, ali bo to veljajo tudi za karantenske odločbe, izdane pred današnjo uveljavitvijo odloka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen