Minister Logar o migracijskem paktu proslovensko: Slovenski argumenti bodo temeljili na junija izraženem nasprotovanju obveznemu premeščanju prebežnikov!

2

Zunanji minister Anže Logar je danes v Bruslju dejal, da nestrpno pričakujejo predlog novega migracijskega pakta in da bodo slovenski argumenti temeljili na junija izraženem nasprotovanju obveznemu premeščanju prebežnikov. Konkretnejši ni želel biti, češ da “v tem trenutku ne morejo črno-belo predstaviti, v katero smer bo krenila razprava”.

“Z nestrpnostjo pričakujemo nov predlog ureditve, a preden ugleda luč sveta, je težko komentirati posamezne rešitve. Približno vemo, v kateri smeri bodo šle, gre pa za zelo kompleksno materijo in tudi sama sprememba je pripravljena zelo obsežno, zato je v tem trenutku ne bi upal podrobneje komentirati,” je dejal Logar po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju.

Tako je odgovoril na vprašanje, ali je Slovenija zadovoljna z načrtovanimi rešitvami v novem migracijskem paktu, konkretno glede najbolj spornega vprašanja premeščanja prebežnikov. Slovenija je sicer junija skupaj z višegrajsko četverico, Estonijo in Latvijo komisiji poslala pismo, v katerem je izrazila odločno nasprotovanje kakršnemu koli obveznemu premeščanju migrantov.

Slovenska stališča so po Logarjevih besedah dobro predstavljena v tem pismu. “Mislim, da bo šel argumentarij, ki ga bo Slovenija zastopala v tej razpravi, približno v tej smeri tudi naprej,” je dodal. Na konkretnejša vprašanja o slovenski podpori novemu paktu pa je odgovoril, da “v tem trenutku ne morejo črno-belo predstaviti, v katero smer bo krenila razprava”.

Nov migracijski pakt, ki ga bo Evropska komisija razgrnila v sredo, bo po napovedih temeljil na mehanizmu obvezne solidarnosti, ki naj bi vključeval tudi premeščanje prebežnikov v tesni povezavi z vračanjem nezakonitih migrantov. Pristop naj bi bil prožnejši od rešitev, ki so bile na mizi doslej in o katerih se članice niso uspele dogovoriti, a kljub temu naj bi določena stopnja obveznosti glede premeščanja ostala.

Na vprašanje, ali načrtovana obvezna solidarnost po njegovem razumevanju vključuje tudi obvezno premeščanje prebežnikov med članicami, ki mu Slovenija nasprotuje, je minister odgovoril, da je glede tega vprašanja zelo veliko če-jev in tudi zelo veliko stopenj odločanja, tudi glede na različne tipe migracij, ter da je pristop zelo diverzificiran.

Predlagateljica novega pakta, evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson sicer pravi, da je vseh 27 članic pripravljenih na kompromis. Logar se strinja, da bo kompromis dosežen, a na podlagi nacionalnih stališč članic in okvirov, v katerih posamezna članica kompromis še lahko sprejme.

Logar je tudi spomnil, da bo to dosje, ki bo zorel v času nemško-portugalsko-slovenskega predsedujočega tria. Če ne bo dogovora med portugalskim predsedovanjem, bo razpravo o tem usmerjala Slovenija, zato je danes o tem govoril z nemškim kolegom, v nedeljo pa v Parizu s francoskim s ciljem, da čim prej pripravijo srečanje na ravni ministrov za notranje zadeve za zagotovitev ustreznega usklajevanja.

Št. komentarjev: 2
 1. vanč pravi

  Bravo slovenska vlada. Nobenih prerazporejanj migrantov v Slovenijo!

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Koliko jih pa je v resnici, ki še niso registriranih se postavlja vprašajne?
  Lahko nekaj krat več, naprimer 200.000 do 300.000 bojevnikov.
  EU ima že uvoženih 30 milijonov migrantov. Po načrtih uvažajo še 50 milijonov migrantov.
  zig
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen