Lukašenko ne popušča: Policija in vojska v Minsku brutalno proti protestnikom

0

Beloruska policija in vojska sta danes znova ostro posredovali proti protestnikom v Minsku, ki zahtevajo odhod Aleksandra Lukašenka s položaja po poneverjenih avgustovskih volitvah. Doslej so prijeli že okoli 250 ljudi, “ki so nosili žaljive napise in nedovoljene simbole”, je sporočila policija v Minsku.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je danes na novih protestih proti Lukašenku v Minsku zbralo več tisoč ljudi. Ker pa oblasti niso dovolile zborovanja, so prijeli več protestnikov. Zaenkrat so iz policije sporočili, da je bilo prijetih 250 ljudi. Skupina Vjasna, ki se bori za človekove pravice, pa je objavila tudi imena več deset prijetih.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da sta policija in vojska močno zastražili središče mesta. Postavljene so številne kovinske ograje, tudi žica. V stranskih ulicah ob palači republike v središču Minska so nameščena vozila za prevoz zapornikov in številni pripadniki varnostnih sil. Beloruska prestolnica je na petih nedeljskih množičnih demonstracijah po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta videti kot utrdba, še navaja dpa.

Izklopili so tudi mobilni internet, da se protestniki ne bi mogli zlahka usklajevati o poti protestov. Zaprt je tudi metro.

Belorusko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so prijeli več ljudi, ki so nosili nedovoljene simbole in žaljive napise. Številni protestniki so namreč nosili zgodovinsko belo-rdeče-belo belorusko zastavo namesto uradne rdeče-zelene. Ta zgodovinska zastava je namreč postala simbol gibanja za demokracijo v državi.

Opozicijsko gibanje je sicer za danes pozvalo k “pohodu junakov”. Po prvih napovedih naj bi se te protestne akcije udeležila tudi zaprta opozicijska voditeljica Marija Kolesnikova. Prejšnje tedne se je tovrstnih protestov proti Lukašenku udeležilo tudi več sto tisoč ljudi, tokrat pa jih je vsaj nekaj deset tisoč.

Protestne akcije sicer potekajo vsak dan od spornih volitev, na katerih naj bi “zadnji diktator v Evropi” zmagal s prevaro. Sprva je prišlo do ostrega odgovora varnostnih sil, ki pa so nato pritisk nekoliko popustile. A zdaj je Lukašenko zamenjal vrh varnostnega aparata in zahteval ostrejše posredovanje proti protestnikom.

Uniformirani moški brez oznak so ostreje proti protestnikom nastopili že v soboto. Na shodu žensk so jih prijeli več kot sto, poroča dpa.

Lukašenko je že večkrat izjavil, da ne namerava odstopiti in da bo vztrajal do smrti, če bo treba. Poleg tega bi moral v skladu z ustavo za nov mandat – njegov že šesti – priseči najkasneje v dveh mesecih od volitev, torej do 9. oktobra. V novembru pa se uradno njegov sedanji mandat izteče. Opozicija na drugi strani kot zmagovalko avgustovskih volitev vidi 38-letno Svetlano Tihanovsko.

Lukašenko v ponedeljek sicer potuje na svojo prvo pot izven države po izbruhu krize. V Sočiju ob Črnem morju ga bo sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, ki ga je kot edini izrecno podprl v njegovem boju s protesti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen