Kitajska trdi, da so ZDA največja grožnja za mir v Južnokitajskem morju

1

Kitajska je ZDA obtožila, da so postale “največje gonilo militarizacije” v Južnokitajskem morju. Kitajski zunanji minister Wang Yi je na spletni konferenci zunanjih ministrov držav jugovzhodne Azije (Asean) ZDA danes obtožil, da ustvarjajo napetosti in iščejo dobiček, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal Wang, sta interes Kitajske na tem območju “mir in stabilnost”. ZDA pa “postajajo najnevarnejši dejavnik, ki škoduje miru v Južnokitajskem morju,” je dodal po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua.

Poleg trgovinskih in političnih odnosov se razmere med velesilama še naprej zaostrujejo tudi v Južnokitajskem morju. Ameriško-kitajsko rivalstvo naj bi zasenčilo druge razprave na konferenci Asean, ki poteka le nekaj dni po tem, ko je Peking v okviru vojaških vaj izstrelil balistične rakete na spornem območju, poroča AFP.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je medtem kitajsko komunistično partijo obtožil “jasnega in vse intenzivnejšega vzorca ustrahovanja svojih sosed”.

Pompeo, ki je nagovoril udeležence konference prek videopovezave, je države jugovzhodne Azije pozval k prekinitvi vezi s kitajskimi podjetji, ki Pekingu pomagajo graditi otoke v Južnokitajskem morju. Po njegovem je čas, da vlade držav v jugovzhodni Aziji preučijo odnose s temi podjetji. “Ne samo spregovorite, ampak ukrepajte,” je dejal zunanjim ministrom desetih držav Aseana.

Pred nekaj tedni so ZDA uvedle sankcije proti 24 kitajskim državnim podjetjem, ki sodelujejo pri gradnji otokov v spornih vodah.

Na območju Južnokitajskega morja, ki naj bi bilo bogato z naravnimi viri, poleg tega pa tam potekajo glavne pomorske poti, se sicer kar šest držav vključno s Kitajsko bori za svoje pravice po mednarodnem pomorskem pravu. Kitajska si je z gradnjo umetnih otokov umetno ustvarila teritorialne zahteve, kjer bi določene pravice imele druge države, v primeru otočja Paracel Filipini in Vietnam. Proti kitajskim zahtevam se je izrekla tudi mednarodna arbitraža, ki pa je v Pekingu ne priznavajo.

ZDA ne priznavajo kitajskih teritorialnih zahtev in vztrajajo, da gre na območju za mednarodne vode, kjer je plovba prosta. To pa skušajo vsake toliko časa dokazati s plovbo vojaških ladij ali pa preletom vojaških letal skozi sporno območje.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Kitajski predlagam, da okol ZDA začne postavljat vojaška opšorišča in biloške laboratorije za biloško vojaskovanje. Tako, da se izenačjo z amerji.
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen