Janša v DS o finančnem okviru EU in svežnju za okrevanje

0

Državni svetniki bodo na današnji seji gostili premierja Janeza Janšo, ki jim bo predstavil stališča vlade o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027 in svežnju za okrevanje po pandemiji. Svetniki bodo med drugim razpravljali tudi o predlogu rebalansa državnega proračuna za letos in noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021.

Dogovor o svežnju za obnovo po pandemiji covida-19, ki so ga voditelji članic EU po maratonskih pogajanjih dosegli sredi julija, vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov in sklad za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov. Sredstva iz slednjega bo mogoče črpati le tri leta.

Janša je po julijskem vrhu EU izrazil zadovoljstvo z izkupičkom za Slovenijo. Slovenija lahko v prihodnjih sedmih letih iz celotnega svežnja računa na 10,5 milijarde evrov, od tega na 6,6 milijarde evrov nepovratnih sredstev. V pogajanjih je po njegovih besedah uresničila ključen strateški cilj – dosežen je ambiciozen dogovor, ki je pomemben s finančnega in psihološkega vidika, ter dosegla vse bistvene pogajalske cilje.

V prihodnjih sedmih letih naj bi Slovenija po ocenah v okviru svoje nacionalne ovojnice prejela 2,9 milijarde evrov na področju kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov sredstev v okviru skupne kmetijske politike.

Na dnevnem redu današnje seje DS je med drugim tudi predlog rebalansa državnega proračuna za letos, po katerem se bodo letošnji odhodki proračuna povečali z 10,36 milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov, pričakovanih prihodkov pa je za 9,19 in ne 10,77 milijarde evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen