Dr. Milan Zver: Podpiram belorusko demokratično opozicijo v prizadevanjih za demokracijo, svobodo in pravičnost.

0

(22.09.2020) Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska se je včeraj v Evropskem parlamentu udeležila zasedanja odbora za zunanje zadeve, kjer je spregovorila o zadnjih dogajanjih v Belorusiji. Kot je poudarila v svojem nagovoru pri protestih ne gre za proruske ali protiruske proteste, niti za proevropske ali protievropske proteste. “Gre za pro-belorusko revolucijo, protesti pa so mirni in nenasilni,” je izpostavila. Ob tem je še dejala, da bodo z mirnimi protesti nadaljevali in da bodo zgolj s takšnim pritiskom uspeli doseči dialog z režimom. ” To je naš način boja za svobodo in demokracijo,” je še poudarila.

Kot je znano, množični protivladni protesti v Belorusiji potekajo že vse od volitev 9. avgusta dalje. Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti že 26 let, se je namreč razglasil za zmagovalca volitev. Po uradnih podatkih naj bi prejel 80,1 odstotka glasov in tako osvojil že šesti predsedniški mandat. Opozicija meni, da je na volitvah dejansko zmagala kandidatka Svetlana Tihanovska. V zadnjih dneh s protestov poročajo o aretacijah, kjer zamaskirani moški aretirajo več ljudi, ki jih stlačijo v zaporniške kombije. Čeprav to ni v skladu z belorusko zakonodajo in mednarodnim pravom, moški na sebi ne nosijo identifikacijskih številk. Opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je sicer ob nedavnih  aretacijah pozvala sodržavljane, naj nadaljujejo boj za državo, v kateri je vredno živeti.

Evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je sodeloval v razpravi odbora za zunanje zadeve, je po opravljeni razpravi z belorusko opozicijsko voditeljico na družbenem omrežju twitter zapisal, da je Tihanovska s svojim izjemno močnim govorom na odboru za zunanjo politiko navdihnila prisotne.

“V celoti podpiram belorusko demokratično opozicijo in civilno družbo v njihovih prizadevanjih za demokracijo, svobodo, pravičnost in spoštovanje človekovih pravic,” je ob tem še zapisal evropski poslanec dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen