Dr. Milan Zver o evropskem tednu mobilnosti

0

(18.09.2020) V tednu med 16. in 22. septembrom poteka evropski teden mobilnosti. Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob tej priložnosti posnel video prispevek, v katerem je spregovoril o mobilnosti, ki jo lahko prakticiramo celo leto, ne le ob evropskem tednu mobilnosti.

“Kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za program Erasmus+ si prizadevam, da bi čim več mladih imelo možnost za študijsko ali delovno izmenjavo v drugi državi Unije. Da bi torej bili mobilni. V okviru evropskega tedna mobilnosti pa je pozornost osredotočena na to, kako se ljudje premikamo znotraj mest in med njimi. Iniciativo, da se čimbolj zmanjša prometne izpuste seveda močno podpiramo tudi v Evropskem parlamentu. Po mojem mnenju k temu lahko veliko pripeva tudi uporaba vlakov.

Evropska komisija je predlagala, da se leto 2021 imenuje za evropsko leto železnice. Pobudo sem podprl in dopolnil tako, da bi bila potovanja z vlakom bolj privlačna za mlade. Prepričan sem, da pogostejša uporaba železnic lahko pripomore k prehodu na ogljično nevtralno ekonomijo, zmanjšanju prometnih zastojev in izboljšanju zdravja državljanov. Tudi znotraj Erasmusa sem naklonjen k spodbujanju uporabe železniškega prevoza.

K temu prispeva tudi pobuda OdkrijEU (DiscoverEU), za katero upamo, da bo postala del programa Erasmus+. Predstavlja namreč edinstveno priložnost za mlade, da z vlakom spoznajo Evropo. Okoli 70.000 mladih je že dobilo brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi in čeprav se pobuda v tem trenutku ne izvaja, se bo nadaljevala takoj, ko bodo okoliščine v zvezi s pandemijo to omogočale.

Vsem skupaj želim, da v tednu mobilnosti avtomobile zamenjate za okoljsko bolj prijazne železnice, ali pa kak opravek izvedete peš in ohranjate zdrav duh v zdravem telesu.”

Video si lahko ogledate tukaj

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen