Dolgoletni sopotnik Klemenčiča od KPK do Ministrstva za pravosodje Stare izgubil tožbo za vrnitev na delo nazaj na KPK

2

Nekdanji državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Darko Stare je pravnomočno izgubil tožbo, s katero se je skušal vrniti v službo na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Po prvostopenjskem sodišču je zdaj še višje delovno sodišče sklenilo, da ga KPK ni dolžna sprejeti nazaj, saj avtomatizma vrnitve na delovno mesto ni, poroča Delo.

Stare je bil septembra 2014 v času vlade Mira Cerarja imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, pred tem pa je delal kot vodja službe za nadzor in preiskave na KPK. Ko ga je vlada Marjana Šarca 13. septembra 2018 razrešila s funkcije državnega sekretarja, se je poskušal vrniti na KPK, vendar so mu tam odgovorili, da ni več zaposlen pri njih.

V tožbi zoper KPK se je Stare skliceval na zakon o funkcionarjih v državnih organih in zakon o vladi, češ da ima funkcionar pravico do nadaljevanja zaposlitve pri delodajalcu pred nastopom funkcije in šele, če to objektivno ni možno, pravico do denarnega nadomestila. A je sodišče pravnomočno razsodilo, da je takšno stališče neutemeljeno, saj zakon priznava le pravico do nadomestila plače za določen čas po prenehanju funkcije, ne pa tudi pravice državnega sekretarja do vrnitve na delo k prejšnjemu delodajalcu.

Skliceval se je tudi, da mu delovno razmerje na KPK ni prenehalo. A se je sodišče pri odločitvi oprlo na stališče, da je Staretu delovno razmerje pri KPK prenehalo na podlagi pisnega sporazuma o prenehanju pogodbe o zaposlitvi 26. septembra 2014. Kot sporazum o prenehanju delovnega razmerja je štelo potrdilo KPK, da je Stare prejel delovno knjižico ob prenehanju delovnega razmerja na KPK, nekaj dni kasneje pa še uradni zaznamek, v katerem je potrdil vračilo službenih kartic in ključev. Stare je po mnenju sodišča s podpisom teh dveh potrdil pisno izrazil voljo, da mu na KPK 24. septembra 2014 preneha delovno razmerje, enaka volja je obstajala na strani KPK, zato mu je delovno razmerje na komisiji prenehalo zakonito, poroča Delo.

Št. komentarjev: 2
  1. bruh pravi

    kam se je skrila kuaćanov legalno mafijski kader klemenčko, je šel v tujino k soroševim?

  2. Hit pravi

    Ta KPK je Kučaniva podaljšana roka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen