Člani Knovsa iz vrst koalicije Nemcu očitajo zlorabo komisije

0

Člani Knovsa iz vrst koalicije Anja Bah Žibert (SDS), Monika Gregorčič (SMC) in Blaž Pavlin (NSi) predsedniku Knovsa Matjažu Nemcu (SD) očitajo konfuzno in včasih nerazumno delovanje. Kot je na novinarski konferenci dejala Bah Žibertova, imajo pogosto občutek, da gre za politično zlorabo Knovsa, kar pa je nedopustno.

Knovs je imel danes na dnevnem redu vpliv ministrstva za notranje zadeve na delo nadzorovane varnostne službe pri izvajanju nadzornih ukrepov. Anja Bah Žibert je izpostavila dejanje predsednika Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaža Nemca, ki na seji ni želel dati na glasovanje predlogov sklepov, ki so jih vložili člani iz SDS, SMC in NSi. Med drugim so predlagali, naj Knovs sprejme sklepe, da podpira izredni nadzor nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil ter nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov v Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Po njihovem predlogu bi moral Knovs tudi podpreti usmeritve in obvezna navodila ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za izvajanje policijskih nalog pri odkrivanju in preiskovanju zahtevanih kaznivih dejanj, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja Nacionalni preiskovalni urad. Poslanci koalicije pa so želeli tudi, da Knovs pozove ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da zagotovi ustrezne pogoje za zakonito delovanje Nacionalnega preiskovalnega urada.

Obenem so želeli še, naj Knovs pozove njegovega predsednika Nemca, “da preneha z zlorabljanjem Knovsa v politične namene”.

Bah Žibertova ob tem sklepa, da sklepov Nemec ni želel dati na glasovanje, ker je ni želel, da bi bili sprejeti. “To zelo otežuje naše delo,” je dodala.

Nemcu so očitali tudi, da je članom Knovsa predstavil le eno pravno mnenje od mnogih, ki naj bi jih pridobil. O pridobitvi pravnih mnenj pa se ni posvetoval s člani Knovsa in jih je zaprosil sam.

Zmotilo jih je tudi, da Nemec “velikokrat raje kot da o zadevah obvešča člane Knovsa, to počne na družbenih omrežjih”. To se jim zdi nedopustno, ker gre za občutljive zadeve, je še dejala poslanka SDS.

Obregnila se je tudi ob dejstvo, da je bila seja predstavljena na en dan pred interpelacijo ministra Hojsa, kar po njenih besedah “nakazuje, da gre za politično potezo”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen