Britanski poslanci podprli sporni predlog zakona o notranjem trgu

0

Britanski poslanci so v ponedeljek na prvem glasovanju potrdili predlog zakona o notranjem trgu, s katerim bi kršili sporazum o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Za je glasovalo 340 poslancev, 263 pa jih je bilo proti, poroča britanski BBC.

Predlog zakona o notranjem trgu, ki ureja trgovanje znotraj Združenega kraljestva po brexitu, med drugim predvideva, da ne bi uvedli novih kontrol nad blagom na poti iz Severne Irske v druge dele države. Poleg tega bi britanskim ministrom omogočil prilagoditev ali neupoštevanje pravil glede pretoka blaga, ki bodo začela veljati 1. januarja, če London in Bruselj ne bosta dosegla trgovinskega dogovora.

Britanski premier je v ponedeljkovi razpravi v parlamentu poudaril, da bo zakon omogočil ohranitev ozemeljske in ekonomske celovitosti Združenega kraljestva. EU po njegovih besedah grozi, da bo vzpostavila carinske meje po Združenem kraljestvu. Dodal je, da nima nobene želje po uporabi teh pooblastil.

Ed Miliband je medtem v imenu opozicijskih laburistov v razpravi izrazil nasprotovanje predlogu zakona. Po njegovih besedah bo že sama potrditev zakona pomenila kršenje mednarodnega prava. Poudaril je, da je Johnson podpisal izstopni sporazum in da mora zdaj on najti način, da bo sporazum deloval.

Da bo šlo s potrditvijo tega zakona za kršitev mednarodnopravnih obveznosti, je menilo tudi več konservativnih poslancev, med njimi tudi več pomembnih predstavnikov stranke. Bivši finančni minister Sajid Javid je na primer izpostavil, da ne more podpreti zakonskega predloga, če ne bo dopolnjen.

Konservativci imajo v spodnjem domu parlamenta sicer večino 80 poslancev, a bi se njihova prednost v prihodnjih glasovanjih lahko stopila, opozarja BBC. A po drugi strani so poslanci 349 glasovi proti 213 zavrnili predlog laburistov, da bi zakonski predlog v celoti umaknili iz postopka.

Predlog zakonodaje bo danes nadaljeval pot na pristojnem odboru spodnjega doma parlamenta, ki ima za to čas do prihodnjega torka. Po morebitni potrditvi v poslanski zbornici pa bo predlog obravnavala še lordska zbornica, kjer je pričakovati več težav pri sprejemanju.

Če bo zakon sprejet v trenutni obliki, bo kršil ključne dele protokola o Severni Irski. Gre za del sporazuma o brexitu, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku. Da bo kršila izstopni sporazum in s tem tudi mednarodno pravo, je priznala tudi britanska vlada. Zavrnila je poziv EU k umiku spornih določil iz predloga.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen