Britanca in Avstralca na Salomonovem otočju v pisarni človekoljubne organizacije ubila bomba iz druge svetovne vojne

0

Na Salomonevem otočju sta v nedeljo umrla strokovnjaka za deaktivacijo bomb iz Velike Britanije in Avstralije. Ubila ju je bomba iz druge svetovne vojne, ki je po nesreči eksplodirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je danes sporočila tamkajšnja policija, je dvojica – oba sodelavca norveške humanitarne organizacije – v pisarni organizacije v stanovanjski soseski v prestolnici Honiara nedovoljeno hranila neeksplodirano strelivo. V nedeljo jima je očitno po nesreči eksplodiral topniški izstrelek iz druge svetovne vojne in ju ubil.

Policija naj ne bi bila seznanjena s hranjenjem streliva in, kot je poudaril policijski inšpektor Clifford Tunuki, se kaj takega v stanovanjski soseski ne bi smelo dogajati. Preostalo strelivo so medtem že odstranili iz pisarne organizacije in tamkajšnjim prebivalcem zatrdili, da nevarnosti ni več.

Po navedbah organizacije Norwegian People’s Aid sta bila ubita Britanec, 57-letni Stephen “Luke” Atkinson in Avstralec, 40-letni Trent Lee, ki sta pomagala pri vzpostavljanju podatkovne baze neeksplodiranega streliva na Salomonovem otočju. Tam je bilo v času druge svetovne vojne eno glavnih pacifiških bojišč med japonskimi in zavezniškimi silami.

Organizacija Norwegian People’s Aid, ki oblastem Salomonovega otočja pomaga pri odstranjevanju municije izpred 75 let, je v nedeljo začasno ustavila vse svoje dejavnosti. Kot so sicer poudarili, je treba najprej izvesti temeljito preiskavo te “tragične nesreče”, šele nato bo mogoče vleči zaključke in pripisovati krivdo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen