Po obsodbi na dosmrtni zapor se na sojenju Mladiću začenja prizivni postopek

0

Na Mehanizmu za mednarodna kazenska sodišča v Haagu se bo danes začel prizivni postopek v primeru sojenja bivšemu poveljniku sil Republike srbske generalu Ratku Mladiću, ki je bil leta 2017 obsojen na dosmrtni zapor zaradi genocida v Srebrenici in vojnih zločinov med vojno v BiH.

Obravnava bi morala potekati že marca, a so jo sprva preložili zaradi obsojenčeve operacije, nato pa zaradi omejitev gibanja zaradi pandemije covida-19.

Pritožbeni senat odločitve ta teden ne bo sprejel, končno pravnomočno sodbo je pričakovati v prvi polovici prihodnjega leta. Sodniki lahko prvostopenjsko sodbo potrdijo v celoti ali jo deloma spremenijo, lahko jo tudi razveljavijo in odredijo novo sojenje.

Dvodnevna obravnava se bo začela z uvodnimi besedami predsedujoče sodnice Prisce Matimbe Nyambe, nato bo svoje argumente predstavila obramba, v sredo pa tožilstvo. Zaradi ukrepov ob pandemiji bodo mediji obravnavo lahko spremljali preko interneta s polurnim zamikom.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je 22. novembra 2017 sedaj 77-letnega Mladića obsodilo na dosmrtni zapor. Kot takratnega načelnika generalštaba vojske Republike srbske ga je spoznalo za krivega genocida v Srebrenici leta 1995 ter vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, tudi med obleganjem Sarajeva in zaradi zajetja opazovalcev Združenih narodov in modrih čelad, med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Za krivega ga je spoznalo v desetih od 11 točk obtožnice.

Za krivega ga ni spoznalo samo za genocid nad Bošnjaki in bosanskimi Hrvati v šestih občinah na zahodu BiH. Razsodilo je, da tam storjeni zločini niso pomenili genocida, temveč vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Na obsodbo sta se 18. marca 2018 pritožila tako obramba kot tožilstvo. Mladićevi odvetniki so zaradi “številnih postopkovnih napak” zahtevali oprostilno sodbo ali ponovitev sojenja.

Tožilstvo pa zahteva, da sodišče Mladića spozna za krivega tudi za genocid v omenjenih občinah na zahodu BiH leta 1992.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen