Milanović v Kninu pozval Srbijo k sodelovanju

0

Hrvaški državni vrh se je danes v Kninu udeležili proslave ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 25. obletnici vojaške operacije Nevihta. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem nagovoru med drugim napovedal, da si bo prizadeval za izboljšanje odnosov in sodelovanja s Srbijo. Pozval je Beograd, naj stori enako.

Osrednji del današnje uradne slovesnosti v Kninu je potekal na Trgu dr. Anteja Starčevića, na katerem so zaradi epidemije covida-19 postavili omejeno število stolov za povabljene. Te je nagovoril celotni hrvaški državni vrh, v imenu udeležencev Nevihte pa upokojeni general Ante Gotovina.

Hrvaški predsednik Milanović je med drugim dejal, da je bila Hrvaška pred 30 leti napadena z orožjem, ki so ga plačali tudi “Slovenci in Hrvati”. Po izgradnji hrvaške vojske med vojno pa je prišla tudi zmagoslavna Nevihta, “ki ni bila naključna, temveč posledica delovanja, načrtovanja, koncentracije in inteligence več sto tisoč ljudi”. Dodal je, da so bile v zmagi tudi napake in zločini, a Hrvaška ob tem ni utonila v “brezno moralne katastrofe”.

Pozdravil je, da se je proslave udeležil tudi podpredsednik hrvaške vlade Boris Milošević, ki je prišel v Knin kot prvi visoki politični predstavnik srbske manjšine na Hrvaškem. Zatem pa je govoril o hrvaško-srbskih odnosih, ki so bili v preteklih več kot sto letih obremenjeni z medsebojnimi spopadi.

Izpostavil je, da so odnosi obeh držav in narodov v tem delu Evrope izjemno pomembni ter da si bo osebno in kot predsednik Hrvaške prizadeval, da bi se izboljšali. Menil je, da bi morala enako storiti tudi “druga stran”.

Milanović je pozdravil tudi nagovor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je izrazil obžalovanje zaradi vseh civilnih žrtev med vojno na Hrvaškem (1991-1995), vključno z žrtvami vojnih zločinov, ki so jih storili Hrvati. Povedal je, da vsak tak zločin predstavlja grdo brazgotino na pravični vojni, ki je bila Hrvatom vsiljena.

“Zavedamo se, da je bila naša zmaga v Nevihti travmatična za mnoge hrvaške Srbe. Medtem ko je za večino Hrvatov šlo za prisilen odhod beguncev, ki so ga organizirali in zahtevali kninski uporniki, je za mnoge Srbe to danes pobeg pred hrvaškimi silami,” je povedal Plenković. Pomembno je, da hrvaški Srbi v Nevihti ne vidijo zgolj eksodusa, temveč tudi konec vojne, je dodal.

Poudaril je, da mora hrvaška družba iti naprej ter da mora sprava temeljiti na dejstvih in pravičnosti za vse žrtve. Ob tem pričakuje, da bodo tudi hrvaški Srbi jasno obsodili vse zločine nad Hrvati. Napovedal je, da bo hrvaško pravosodje še naprej obravnavalo vse vojne zločine.

Podpresednik hrvaške vlade Milošević je po nagovorih za regionalno televizijo N1 povedal, da je treba ustaviti spiralo sovraštva, da se grozote vojne ne bodo ponovile nikoli več. “Treba je spoštovati vse žrtve, ne glede na narodnost. Srbi in Hrvati so imeli svoje žrtve, ki jih je treba spoštovati,” je poudaril Milošević. Svoj prihod v Knin pa je ocenil kot doprinos prihodnosti in spravi.

Hrvaški mediji so poročali, da so po koncu uradnega dela in nagovorov na osrednji kninski trg prišli tudi nekdanji pripadniki hrvaških oboroženih sil (HOS) in oblečeni v črne majice vzklikali ustaško geslo Za dom spremni. Imeli so tudi velikansko zastavo sil HOS, na kateri je tudi zloglasni pozdrav. Med nagovori državnega vrha pa tokrat ni bilo slišati izrazov nezadovoljstva niti žvižgov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen