Michel: V sredo izredni vrh EU o razmerah v Belorusiji

0

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes sporočil, da bo za sredo sklical izredno video konferenco voditeljev Evropske unije o razmerah v Belorusiji. Beloruski narod ima pravico, da se svobodno odloči o svoji prihodnosti in izvoli svojega voditelja, nasilje nad protestniki je nesprejemljivo, je zapisal na Twitterju.

V Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, na katerih je 9. avgusta z 80-odstotno podporo zmagal Aleksander Lukašenko, ki državi s trdo roko vlada že vse od leta 1994, potekajo množični protivladni protesti.

Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem je zmagovalka opozicijska 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem zbežala v Litvo. Tihanovska naj bi po uradnih izidih prejela le dobrih deset odstotkov glasov, sama in njeni privrženci pa vztrajajo, da jih je v resnici nekje med 60 in 70 odstotki.

Tihanovska je danes, potem ko je Lukašenka pred tem že večkrat pozvala k odstopu, sporočila, da je pripravljena prevzeti vodenje države.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen