Mariborski Art kamp ena redkih prireditev brez odpadkov v Sloveniji

0

Družinski festival Art kamp, ki v dnevnem času na območju mariborskega mestnega parka poteka v sklopu Festivala Lent, je ob pomoči nacionalne Zero waste organizacije za Slovenijo – Ekologov brez meja, pred štirim leti stopil na pot brez odpadkov. Lani jim je uspelo ločeno zbrati 93 odstotkov odpadkov ter hkrati prepoloviti skupno količino.

Danes so v sklopu letošnjega festivalskega dogajanja pripravili predstavitev najuspešnejših ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov in njihovo dosledno ločeno zbiranje, na katerega so povabili predstavnike lokalnih skupnosti, organizatorje prireditev, medije in vse, ki jih zanima trajnostni turizem.

Sprehodu so se po besedah predstavnice Ekologov brez meja Katje Sreš pridružili tudi prostovoljci Zelene straže z izkušnjami iz terena in predstavniki mariborskega javnega podjetja Snaga. Kot je ob tem poudarila Srešova, je Art kamp z izvedenimi ukrepi postal ena izmed dveh slovenskih “zero waste” prireditev, ki veljata za primer dobre prakse tako doma kot v tujini.

“Z Art kampom smo začeli sodelovati leta 2017 in tako kot mnogi drugi organizatorji, so tudi oni sprva prejeli naziv prireditev z manj odpadki, ki se v zero waste prireditev spremeni, če dogodku uspe ločeno zbrati več kot 90 odstotkov vseh odpadkov in hkrati letno zniževati količine smeti. To jim je lani tudi uspelo. Od začetka sodelovanja z nami so skupno količino odpadkov zmanjšali kar za dve toni,” je povedala Srešova.

Pri ločevanju obiskovalcem pomaga ekipa Zelene straže, ki osvešča ljudi, v parku so tudi namestili pitnike, z gostinci pa so se dogovorili za uporabo izključno embalaže za večkratno uporabo ali pa iz razgradljivih materialov.

Ekologi brez meja trenutno sodelujejo pri dveh “zero waste” prireditvah, poleg Art kampa je tudi druga v Mariboru, in sicer (Z)mešani festival, z manj odpadki pa se za zdaj ponašata Jurjevanje v Beli krajini ter Pikin festival v Velenju. Letos je zaradi izbruha epidemije večina teh prireditev odpadla ali pa so izvedene v drugačni obliki.

“Obiskovalci so zelo zadovoljni, predvsem pa prihajajo tudi novi, okoljsko bolj osveščeni, ki si želijo spoznati, kakšna je prireditev pod našimi pogoji,” je dejala Sreševa in dodala, da bi se jim morali letos pridružiti še nekateri dogodki, med drugim ena od takih v Kamniku, dogovarjali pa so se tudi za kresovanja in martinovanja.

V društvu Ekologi brez meja kljub letošnjim razmeram, zaradi katerih nekateri dogodki odpadajo, verjamejo, da se jim bo v prihodnje pridružilo še več organizatorjev. Tudi zaradi evropske direktive o zmanjšanju vpliva plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, ki stopa v veljavo sredi prihodnjega leta. Kot pravi Srešova, bodo prireditve, ki so se ukrepov lotile že zdaj, pozneje tudi v prednosti pri prilagajanju na nove razmere.

Aktualno “korona” obdobje bi zaradi preprečevanja širjenja okužbe morda lahko celo nekoliko zavrlo trend ukinjanja uporabe plastične embalaže za enkratno uporabo, vendar predstavnica društva pravi, da je stroka že večkrat pojasnila, da s ponovno uporabi ni nič narobe in da ta ne ogroža življenj.

“Kdor pride na Art kamp s svojo stekleničko, ve, da je ta bila oprana doma in si sam natoči vodo ter se ta način še najbolj izogne možnim oblikam okužbe,” je prepričana Srešova, ki je dodala, da sami sicer svojega projekta ne oglašujejo na veliko, saj mora motivacija vedno priti s strani organizatorjev dogodkov, pri tem pa je zelo pomembno tudi dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in komunalnimi podjetji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen