Madžarski zunanji minister Szijjarto zavrača pozive k odstopu zaradi dopustovanja na jahti madžarskega tajkuna

0

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v torek zavrnil očitke o korupciji in pozive k odstopu, s katerimi se je soočil po objavi fotografij njegovega dopustovanja na jahti madžarskega tajkuna.

Szijjarto je po navedbah madžarskega portala Atlatszo.hu dopustoval na 21 milijonov evrov vredni jahti madžarskega poslovneža Laszla Szijja ob hrvaški obali. Portal je zunanjega ministra na jahti Lady MRD fotografiral 16. avgusta, objavil pa jo je dva dni kasneje, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

Szijj je v zadnjem desetletju z madžarsko vlado sklenil za več milijard evrov poslov, s čimer je postal eden najbogatejših Madžarov.

Madžarske opozicijske stranke so ministra pozvale k odstopu, češ da za najem plovila glede na prijavljene dohodke ni mogel plačati. Če bi mu dopustovanje na jahti nekdo podaril oziroma bi bil tja povabljen, pa bi to po njihovem mnenju pomenilo konflikt interesov.

Szijjarto ni zanikal, da bi bil na plovilu. Vendar pa je dejal, da je bilo to del njegovega zasebnega življenja in da tega ne namerava pojasnjevati novinarjem. “To je moje zasebno življenje, družinske počitnice so del zasebnega življenja,” je poudaril. “Tisto malo zasebnega življenja, kar ga imam, nima nič z mojimi uradnimi odločitvami,” je dodal.

Zatrdil je, da spoštuje vse zakone, ki veljajo zanj kot uradnika in za njegovo zasebno življenje. Ni želel pojasniti, ali je potovanje prejel kot darilo od poslovneža oziroma kako ga je plačal.

Po navedbah spletne strani G7.hu najem plovil, podobnih 41-metrski Lady MRD, običajno stane okoli 180.000 evrov na teden. Zunanji minister ima sicer mesečno plačo 5650 evrov bruto.

Poslovnež Szijj ministrovega dopustovanja na svoji jahti zaenkrat ni komentiral.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen