Lukašenko vladi ukazal preprečitev nemirov, okrepljen nadzor meje

0

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko je vladi danes ukazal, da mora preprečiti nadaljnje nemire zaradi njegovega vztrajanja pri zmagi na nedavnih predsedniških volitvah in zaščiti meje.

“V Minsku ne sme več biti nemirov. Ljudje so utrujeni, zahtevajo mir in tišino,” je dejal na sestanku nacionalnega varnostnega sveta, medtem ko državo od spornih predsedniških volitev 9. avgusta pretresajo množični protesti opozicije.

Od vlade je tudi zahteval, da zagotovi delovanje podjetij, potem ko se je več ključnih državnih podjetij odzvalo na poziv opozicije k stavki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Povedal je tudi, da je obmejnim oblastem ukazal okrepitev varnostnih ukrepov in nadzora na vseh mejah. Po njegovem je to potrebno, da bi preprečili, da bi v Belorusijo iz drugih držav prišli skrajneži, orožje, strelivo in denar, s katerim bi financirali nemire. Zatrdil je, da denar že prihaja.

Vojski pa je ukazal, da mora biti še posebej pozorna na premike enot zveze Nato na ozemlju sosednje Poljske in Litve. Spremljati moramo smer njihovega gibanja in njihove načrte, je dodal.

Litva, kamor se je po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta zatekla Lukašenkova glavna tekmica Svetlana Tihanovska, je Zahod že opozorila, da Belorusija pripravlja vojaške vaje na svojih mejah z Evropo.

Po volitvah v državi vsakodnevno potekajo množični protesti proti Lukašenku, na njih zahtevajo tudi ponovitev volitev, za katere trdijo, da so bile ukradene in da je na njih zmagala Tihanovska. Spremlja jih brutalno nasilje varnostnih sil in množične aretacije protestnikov in opozicijskih politikov. Beloruski mediji so danes poročali, da so bili v nasilju ubiti trije protestniki, vsi s strelnim orožjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen