LeBron James: Temnopolti v ZDA se bojijo za svoja življenja

0

Košarkarski zvezdnik LeBron James in veliki glasnik gibanja za enakopravnost je nastop v javnosti v okviru končnice severnoameriške košarkarske lige NBA izkoristil za osveščanje o razmerah, v katerih živijo Afroameričani. Temnopolti v Ameriki se bojijo za svoja življenja, je po strelskem incidentu v Wisconsinu dejal James.

“Vem, da so ljudje naveličani, ko to govorim, a v Ameriki smo temnopolti prestrašeni,” je Jamesa citirala športna mreža ESPN, ko je v ponedeljek nastopil v košarkarskem karantenskem mehurčku pri Orlandu na Floridi po zmagi LA Lakers v četrti tekmi prvega kroga končnice zahodne konference proti Portland Trail Blazers. Los Angeles vodi s 3:1 v zmagah in ga le še ena zmaga loči od napredovanja v konferenčni polfinale.

“Črni moški, črne ženske, črni otroci smo prestrašeni,” je dejal James.

Več medijev je poročalo, da sta dva policista v nedeljo sedemkrat ustrelila temnopoltega moškega, ko je poskušal vstopiti v avtomobil in ga pustila brez pomoči v kritičnem stanju. Videoposnetek incidenta je bil objavljen tudi na družbenih medijih.

“Če sedite tukaj in mi govorite, da ni bilo nobenega načina, da bi tega gospoda obvladali ali ga pridržali tik preden so bili sproženi streli nanj, potem sedite tukaj in lažete ne samo meni, ampak lažete vsakemu Afroameričanu, vsakemu črncu v skupnosti,” je dejal James.

“Ker vedno znova in znova lahko to vidimo. Če si ogledate video, je bilo več trenutkov, ko bi lahko, če bi si to želeli, drugače ukrotili tega moškega,” je povedal James.

“Lahko bi ga zgrabili. Veste? To bi lahko storili. In zakaj, zakaj moramo vedno priti do točke, ko vidimo, kako streljajo iz pištol?”

Devetindvajsetletni Jacob Blake, ki naj bi se upiral aretaciji, ni umrl, ampak se resno ranjen zdravi v bolnišnici.

Guverner Wisconsina Tony Evers je v ponedeljek uvedel policijsko uro in na ulice mesta Kenosha poslal nacionalno gardo, ki varuje objekte in gasilce pred nasiljem. To je izbruhnilo po novem policijskem incidentu, povezanem s po mnenju zvezdnika NBA Jamesa prekomerno oziroma nesorazmerno uporabo sile v policijskih postopkih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen