Vrtnarite, poziva ministrstvo

0

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spodbuja prebivalce Slovenije, ki imajo možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, naj to v čim večji možni meri izkoristijo. “Vrtnarite! Tudi z zdravimi domačimi pridelki z naših vrtov boste prispevali k premagovanju trenutne krize,” so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

“Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Za setev ali sajenje uporabite zdrava in kakovostna semena ter zdrave sadike,” svetujejo na ministrstvu.

Ljudi ob tem opominjajo, naj bodo pozorni na rastlinske bolezni in škodljivce. Odstranjujejo naj obolele rastline in delujejo naravi prijazno, z uporabo čim manj kemičnih sredstev. “Največkrat je dovolj že, da odstranite obolelo rastlino, vendar je ne odvrzite na kompost, ampak v ustrezen zabojnik za odpadke. Učinkovito je tudi, če obolele rastline uničite s sežigom. Večje žuželke in polže lahko odstranite ročno.”

V Sloveniji se je v zadnjih letih na novo pojavila škodljiva stenica, marmorirana smrdljivka, ki jo je težko zatirati, saj na vrtove stalno priletava iz okolice. Škodo lahko kmetovalci preprečijo s prekrivanjem rastlin, npr. z agrokopreno, saj na ta način stenicam otežijo dostop do rastlin.

Obdelovalna površina, kjer lahko ljudje pridelujejo hrano, je lahko majhna ali velika, pri setvi in sajenju rastlin pa je treba upoštevati pravilo, da le kalivo in zdravo seme ter zdrave sadike dajejo zdrav, kakovosten in dober pridelek. “S tem prispevate tudi k manjšemu obremenjevanju okolja. Tudi sosedu podarite le seme, ki je prejšnje leto zraslo na zdravi in vitalni rastlini. Tako bodo vrtovi bogatejši za nove vrste ali sorte rastlin, in ne za nove bolezni in škodljivce,” opozarjajo na ministrstvu.

Dodajajo še, da so zdrave rastline vir življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane – varujejo okolje, gozdove, biotsko raznovrstnost ter zmanjšujejo učinke klimatskih sprememb. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen