Von der Leynova priznala: EU Italijo ob izbruhu koronavirusa pustila na cedilu, a napako zdaj popravlja

0

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je priznala, da je EU ob izbruhu koronavirusa spodletelo ustrezno priskočiti na pomoč Italiji, ki jo je pandemija najbolj prizadela. A to se zdaj spreminja, je zatrdila.

Kot je von der Leyenova zapisala v kolumni za današnjo izdajo italijanskega časnika La Repubblica, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije, EU Italiji v prvih dneh krize, ki jo je sprožilo širjenje novega koronavirusa, ni pomagala tako, kot bi morala. “Preveč jih je mislilo na domače probleme,” je poudarila.

Italijane, kjer je koronavirusna bolezen terjala že več kot 13.000 življenj, je namreč prvotna zavrnitev Nemčije in Francije, da pomagata z zaščitno opremo, močno razjezila, še bolj pa jih je razočaralo, ko sta Nemčija in Nizozemska izrazili jasno nasprotovanje skupnim evrskim obveznicam.

Če bi namreč evrske države izdale t. i. skupne koronske obveznice, bi Italija do svežega denarja, ki ga potrebuje za spopad z nastalo gospodarsko krizo, prišla precej ceneje.

Kot je v kolumni izpostavila predsednica Evropske komisije, pa je EU zdaj spremenila smer ukrepanja. A pri tem ni omenila ne koronskih obveznic ne kakšnega drugega potencialnega odgovora na aktualne gospodarske razmere, denimo Evropskega reševalnega mehanizma ESM.

Je pa navedla, da je zdaj okoli 25 evropskih držav Italiji in Španiji poslalo več milijonov zaščitnih mask, in da bo EU vzpostavila do 100 milijard evrov vreden sklad za financiranje plač zaposlenih za skrajšan delovni čas.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen