Jelka Godec: Slovensko zdravstvo bo kos koronavirusu zaradi požrtvovalnega osebja in ukrepov aktualne vlade!

0

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je za Demokracijo opozorila, da moramo ob zagotavljanju aktualnih potreb po zaščitni opremi imeti v uvidu tudi to, da je treba skladišča napolniti za morebitno naslednjo epidemijo. Prepričana je, da bo zdravstvo koronavirusu kos zaradi požrtvovalnega osebja in ukrepov aktualne vlade.

Godčeva je bila precej ostra do odziva vlade Marjana Šarca na grožnjo novega koronavirusa, ki je bil po njeni oceni “ena sama groteska”. Po njenem mnenju so danes redki, ki še govorijo, da so bili ukrepi Šarčeve vlade primerni.

“Po mojih informacijah so tudi na zavodu državnih blagovnih rezerv želeli pospešiti nabavo zaščitne opreme v januarju in februarju, a jih je tedanja vlada zavrnila,” je državna sekretarka za področje zdravstva povedala za današnjo izdajo tednika Demokracija.

Kritična je bila tudi do navodil in po njenem mnenju zgrešenih strokovnih ocen Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Upa, da je na ministrstvu za zdravje in NIJZ prišlo do nenamernega podcenjevanja celotne situacije in nezavedanja, kaj koronavirus pomeni in kaj prinaša tudi za slovenski zdravstveni sistem.

Po imenovanju vlade Janeza Janše so Godčevo prosili, naj operativno pomaga ministrstvu za zdravje. Tri dni po razglasitvi epidemije ji je bilo po pogovoru z zaposlenimi jasno, da situacije ne jemljejo resno. “Prvi pogovori, ki sem jih imela, so namreč tekli o nabavah nekaj tisoč mask, nekaj deset ventilatorjev, nekaj malega je bilo govora o skupnih javnih naročilih prek Evropske komisije. Zvečer istega dne pa smo izvedeli, da so skladišča državnih blagovnih rezerv v bistvu prazna, da ni dovolj zaščitne opreme,” se je spominjala.

Veseli jo, da oprema končno prihaja v državo ter se deli glede na prioritete in potrebe. Kot je poudarila, pa bo treba poskrbeti tudi za polna skladišča zaščitne opreme za primer nove epidemije. Strokovnjaki po njenih besedah namreč napovedujejo možnost ponovitve v jeseni. “Če bi do tega prišlo, naše vlade morebitna nova epidemija zagotovo ne bo presenetila, saj ne podcenjujemo dogajanja na tem področju,” je zagotovila.

Slovensko zdravstvo bo po njenih besedah kos koronavirusu zaradi požrtvovalnega osebja v zdravstvu in zaradi ukrepov, ki jih je sprejela sedanja vlada, a bo po epidemiji rabil še nekaj časa za okrevanje. “Lahko pa je to tudi možnost, da se iz delovanja zdravstvenega sistema, sodelovanja med primarno, sekundarno ravnjo in zasebnim zdravstvom marsičesa naučimo in te izkušnje uporabimo tudi kot napotila za spremembe v delovanju sistema,” je pozvala Godčeva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen