Zorčič si želi, da bi novega predsednika DZ predlagali že danes ali v sredo

0

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič v izjavi ob robu seje DZ še ni povedal, kdaj bodo predlagali novega predsednika DZ, si pa želi, da bi to storili že danes ali v sredo. To mesto namreč po koalicijskem dogovoru pripada SMC, aktualni predsednik DZ Dejan Židan pa je že napovedal, da bo odstopil takoj po izvolitvi novega mandatarja.

DZ danes razpravlja in bo na tajnem glasovanju popoldne odločal o kandidatu za novega mandatarja za sestavo vlade Janezu Janši. Njegova kandidatura je rezultat podpisa koalicijske pogodbe SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Najverjetnejši kadrovski razrez je že znan, imena kandidatov pa še niso povsem določena. Zorčič je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ povedal, da bodo v stranki glede kandidatov za ministre odločali na izvršnem odboru stranke. Kdaj to bo, ni želel pojasniti, bo pa po njegovih navedbah odbor zelo na hitro sklican.

Tako gre sklepati, da bo odbor verjetno potrdil tudi kandidata za novega predsednika DZ. To utegne po nekaterih informacijah postati prav Zorčič, a tega v današnji izjavi še ni razkril.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je glede predloga za predsednika DZ v izjavi ob robu seje DZ pojasnil, da je to odvisno od SMC, ki se mora do tega opredeliti in predlagati kandidata.

Vstop v vlado Janeza Janše spremljajo tudi nekateri odhodi. V ponedeljek je iz SMC izstopil njen prvi predsednik Miro Cerar, kar pa po Zorčičevih trditvah nikakor ne bo vplivalo na odločitev poslancev SMC glede podpore mandatarju Janši. Spomnil je, da so glede tega obširno razpravljali v stranki in na njenih organih tudi sprejeli odločitev, da bodo Janšo podprli.

Na očitke Cerarja pa je Zorčič odgovoril: “Ne bom pral perila v javnosti s komer koli. Čas bo pokazal svoje”. Prav tako ni želel odgovoriti, ali je Cerarjev izstop iz stranke posledica odločitve predsednika stranke Zdravka Počivalška, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ.

Cerar je sicer povedal, da ne želi biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti. Pozval je poslance SMC, naj začnejo misliti s svojo glavo, če se to ne zgodi, pa je pozival člane SMC, naj iz nje izstopijo. Janši in vstopu SMC v njegovo vlado sicer nasprotuje poslanec SMC Jani Möderndorfer. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen