Zadržanju rokov v sodnih in upravnih zadevah se obeta podpora DZ

0

Parlamentarna razprava o predlogu zakona, ki zaradi epidemije novega koronavirusa začasno ustavlja tek rokov v sodnih in upravnih zadevah ter prekinja postopke pozivov na prestajanje zaporne kazni, je pokazala, da predlog uživa zadostno podporo. Poslanci namreč večinsko menijo, da so ukrepi v trenutnih razmerah smiselni in potrebni.

Predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja novega koronavirusa po besedah ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič določa, da roki v sodnih in prekrškovnih zadevah v času epidemije ne tečejo, razen v nujnih zadevah.

Tudi roki v upravnih zadevah v tem času ne bodo tekli, razen v nujnih zadevah. Tam, kjer roki tečejo, pa bo treba stranke o tem posebej obvestiti.

Predlog za potrebe možnega ukrepanja zaradi koronavirusa posega tudi v delo zaporov. Med drugim po besedah ministrice določa, da roki za začetek prestajanja zaporne kazni ne tečejo.

Direktor zapora bo lahko, če bo to potrebno zaradi preprečitve širjenja epidemije, zaporniku za en mesec prekinil prestajanje zaporne kazni, če za to ne bo varnostnih zadržkov. Prav tako bo lahko zapornika predčasno odpustil iz zapora, če bo največ šest mesecev pred iztekom kazni in če bo izpolnjeval pogoje, ki veljajo za pogojni izpust.

V poslanski skupini SDS po besedah Dejana Kaloha predlog zakona podpirajo, saj da bo pripomogel k učinkovitejšemu preprečevanja širjenja koronavirusa v zaporih, ki so prenatrpani. Ukrepi so začasni, njihovo trajanje pa omejeno najdlje do 1. julija letos, je dejal.

V poslanski skupini NSi se jim po besedah Blaža Pavlina zdi pomembno zadržanje sodnih in upravnih rokov. “Zdravje in življenja ljudi so na prvem mestu, zato lahko nekateri postopki počakajo,” je dejal.

Predrag Baković (SD) je glede dela sodišč spomnil, da so v časi epidemije koronavirusa svoja vrata zaprla tudi druga sodišča po Evropi in obravnavajo le nujne zadeve. Tudi naša sodišča tako že ravnajo, zato ta zakon pomeni le še pravno podlago za to, je dejal.

V SAB bodo po besedah Andreja Rajha predlog podprli. “Moramo namreč dati vedeti, da smo enotni in si med seboj pomagati. Vsi smo v istem čolnu in le skupaj nam bom uspelo.”

Poslansko skupino LMŠ so zmotile določbe glede možnosti predčasnega izpusta zapornikov, zato se bodo po besedah Tine Heferle glasovanja o zakonu, ki ga sicer podpirajo, vzdržali. Ukrepi glede izpusta zapornikov so zastavljeni preveč široko in premalo dorečeni, je dejala. Dodala je, da bi bilo treba bolj gledati na varnost ljudi.

Tudi v Levici po besedah Željka Ciglerja menijo, da bi bil lahko omenjeni ukrep bolj premišljen. “V zaporih so namreč tudi ljudje, ki nimajo kam iti. Zato pričakujem, da se bo to pri presojanju o izpustu upoštevalo,” je dejal. Zakon bodo sicer podprli.

Jurij Lep (DeSUS) pa je spomnil, da je predčasen izpust zapornika mogoč že do zdaj, le da mora biti največ tri mesece pred iztekom kazni.

Dušan Verbič (SMC) je ocenil, da je epidemija koronavirusa razkrila, da so državni načrti ukrepanja v primerih tovrstnih epidemij nedodelani, zato bi jih bilo po njegovem smiselno dopolniti takoj, ko bo epidemija minila.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen