Za posnemanje: Višegrajske države za zaščito zunanjih meja Evropske unije

0

Na izrednem zasedanju so se danes v Pragi sešli premierji držav višegrajske skupine, ki vključuje Češko, Slovaško, Poljsko in Madžarsko. Četverica premierjev je pohvalila ravnanje Grčije v trenutni krizi z nezakonitimi migracijami in se zavzela za zaščito zunanjih meja EU.

“Grčija je sposobna delovanja (…) Končno,” je po zaključku srečanja dejal češki premier Andrej Babiš. Njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki je dodal, da je nujno temeljito nadzorovati zunanje meje Evropske unije. Ne smemo dopustiti, da bi tihotapci ljudi upravljali migracijske procese, je dejal in dodal, da je Poljska pripravljena poslati policiste na grško-turško mejo.

Slovaški premier v odhodu Peter Pellegrini je zagotovil, da bo njegova država še naprej zavzemala “odločno in nespremenjeno stališče” ter ne bo pristala na delitev migrantov po EU. Slovaška bo tudi zelo temeljito nadzirala svoj del schengenske meje (z Ukrajino), je zagotovil. Tudi Bratislava je pripravljena v tujino poslati svoje policiste, saj da migracije niso “tveganje samo za Grčijo, ampak za celotno EU”.

Madžarski premier Viktor Orban se je pri tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavzel za tesnejše sodelovanje s Severno Makedonijo in Srbijo. Na njunem ozemlju bi bilo namreč po prepričanju Orbana treba zaustaviti vse migrante, ki so že zapustili Grčijo. Njegova država bo pri tem dejavna in bo na meji s Srbijo ustavila morebitne migrante, je zagotovil.

Migrantski pritisk iz Turčije na grško mejo se je okrepil, ko je Turčija konec minulega tedna sporočila, da prebežnikom odpira vrata v Evropo. EU je Grčiji pri soočanju s pritiski obljubila konkretno pomoč – agencija za zunanje meje Frontex bo pomagala s plovili, helikopterjema, letalom ter sto varuhi meje na kopnem in morju. Grčija bo dobila tudi 700 milijonov evrov in podporo v okviru mehanizma za civilno zaščito.

Voditelji vlad so razpravljali tudi o širjenju koronavirusa. Poudarili so, da ni potrebe po paniki, treba pa je biti previden, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Orban je dejal, da si njegova država kljub temu, da doslej še niso potrdili primera okužbe, “ne dela nikakršnih iluzij”. Podobno je dejal tudi premier Slovaške, kjer prav tako še niso zaznali okužbe. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen