WHO: Število okužb in smrti zaradi koronavirusa po svetu že višje kot na Kitajskem

0

Število okužb in smrti zaradi novega koronavirusa drugod po svetu je že višje kot na Kitajskem, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Prvi mož organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na novinarski konferenci v Ženevi ni omenil najnovejših številk. Je pa svetoval državam, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo.

Po izračunih francoske tiskovne agencije AFP so v 142 državah po svetu doslej zabeležili več kot 169.170 primerov okužbe z novim koronavirusom, 6640 ljudi je umrlo. Največ smrtnih žrtev koronavirusne bolezni, 3213, so zabeležili na Kitajskem. Sledijo Italija s 1809 mrtvimi, Iran z 853 in Španija z 297.

Tedros je poudaril, da gre za “največjo svetovno zdravstveno krizo naše dobe”.

Ob tem je pozval države, naj testirajo vse, pri katerih sumijo na okužbo. “Imamo preprosto sporočilo: testirati, testirati, testirati,” je dejal. Po njegovih besedah je dobro, da so številne države sprejele ukrepe ter povečale socialno distanco med ljudmi. A za učinkovito zajezitev širjenja virusa je nujno izvesti tudi več testiranj ter nato učinkovito izolirati okužene ter njihove stike, je poudaril. WHO je v zadnjem času poslal 1,5 milijona testov v 120 držav, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tedros je kot pomembno izpostavil, da tudi v domačem okolju dosledno izvajamo preventivne ukrepe, kot je umivanje rok.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen