Vsi člani hrvaške vlade bodo marčevsko plačo nakazali na poseben račun za sanacijo potresa v Zagrebu

0

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes potrdil, da bodo vsi člani hrvaške vlade svoje marčevske plače nakazali na poseben račun, ki so ga odprli za sanacijo škode po nedeljskem potresu v Zagrebu. Plenković in pristojni ministri so novinarjem predstavili stanje po uveljavitvi prve faze pomoči gospodarstvu zaradi pandemije novega koronavirusa.

Vlada in parlament sta prejšnji teden sprejela sveženj ukrepov, ki je namenjen ohranitvi proizvodnje in delovnih mest v naslednjih treh mesecih, z možnostjo podaljšanja za še tri mesece, je na novinarski konferenci v Banskih dvorih uvodoma spomnil Plenković. Pomoč države je namenjena podjetnikom, ki zaradi novega koronavirusa že beležijo izgube najmanj 20 odstotkov prihodkov, nimajo pa nobenih davčnih dolgov.

Podjetnikom med drugim omogočajo odlog plačevanja davkov za tri mesece, kritje minimalne plače za delavce, ki bi jih delodajalci sicer odpustili, in moratorij za odplačevanje posojil. Po uveljavitvi zakonskih sprememb, ki predvidevajo možnost podaljšanja ukrepov za še tri mesece, bo možno obročno plačevanje zamujenih obveznosti brez obresti v roku 24 mesecev. Predvideli so tudi vrsto ukrepov za posamezne gospodarske sektorje, kot so industrija, turizem in kmetijstvo.

Hrvaški premier je spomnil, da gre za ukrepe, ki so vredni približno 30 milijard kun (štiri milijarde evrov). Napovedal, je da bodo sprejemali tudi dodatne ukrepe glede na razvoj gospodarske krize, pa tudi, da bodo v državnem proračunu rezali vse stroške, ki niso nujno potrebni. Omenil je, da bo Hrvaška od Evropske unije za potrebe likvidnosti države prejela dodatnih 240 milijonov evrov.

Hrvaški minister za finance Zdravo Marić je povedal, da so že uveljavili 90 odstotkov od 63 sprejetih ukrepov. Kot dodaten ukrep je izpostavil, da bodo podjetnikom, ki so v poslovnih težavah, odložili tudi plačevanje davka na dodano vrednost (DDV) do poteka sprejetih ukrepov 31. julija.

Več kot 7400 podjetnikov, ki zaposlujejo približno 40.000 delavcev, je v skladu s sprejetimi ukrepi že zaprosilo za izplačilo minimalne mesečne plače v znesku 3250 kun (440 evrov), je povedal minister za delo in pokojninski sistem Josip Aladrović. Povedal je, da je vlada v ta namen zagotovila pet milijard kun (676 milijonov evrov) ter da bodo denar nakazali do sredine aprila.

Hrvaška vlada je na seji preko videokonference sprejela odločitev o odprtju posebnega računa Skupaj za Zagreb, na katerem bodo zbirali denar za sanacijo posledic potresa. Odprli so tudi račun Hrvaška proti koronavirusu, na katerem bodo zbirali denar za boj proti epidemiji novega koronavirusa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen