Vlada danes o novih ukrepih zaradi epidemije koronavirusa: Hitra finančna pomoč prebivalstvu in nagrajevanje zaposlenih v kritičnih dejavnostih

0

Vlada bo danes predvidoma sprejela smernice za pripravo novega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu zaradi koronavirusa. Zakonski predlog bo potrdila do petka in ga poslala DZ v sprejem, je v soboto na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Napovedal je tudi 30-odstotno znižanje vseh funkcionarskih plač.

Novi vladni predlogi se nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo.

Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Zakonski paket se bo nanašal tudi na pomoč gospodarstvu. Vlada bo oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila bo način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in določila splošni okvir za povračilo.

Eden od vladnih predlogov iz paketa za soočenje z epidemijo in njenimi posledicami je tudi znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen