V institucijah EU se zastavljanje novinarskih vprašanj v času koronavirusa seli v spletno in telefonsko okolje

0

V institucijah EU v času pandemije novega koronavirusa na različne načine zagotavljajo stik z mediji. V nekaterih primerih je novinarjem omogočeno neposredno zastavljanje vprašanj na daljavo, pogosto je treba vprašanja poslati vnaprej in jih preberejo tiskovni predstavniki institucij.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell bo imel na primer danes po videokonferenci zunanjih ministrov EU pravo spletno novinarsko konferenco. Iz tiskovne službe Sveta EU so sporočili, da bodo akreditirani novinarji lahko vprašanja zastavljali na daljavo.

Novinar, ki želi zastaviti vprašanje, se mora vnaprej prijaviti. Po spletnem obrazcu mora posredovati svoje ime, medij, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun Skypa. Izjaviti mora, da bo dejansko on tisti, ki bo spraševal, in pristati na to, da bo Svet EU hranil njegove podatke.

Zaradi omejitev gibanja bruseljski dopisniki od minulega petka nimajo več dostopa do sedeža Evropske komisije Berlaymont. Še vedno sicer poteka redni opoldanski brifing komisije, imenovan midday, ki je nekakšen hibrid: nekateri tiskovni predstavniki so navzoči v novinarski dvorani, drugi sodelujejo po videopovezavi.

Novinarji za zdaj na tem spletnem middayu ne morejo zastavljati vprašanj neposredno, temveč jih morajo poslati vnaprej. Tiskovni predstavniki jih izberejo, preberejo in nanje odgovorijo. Podvprašanja seveda niso mogoča. Prav tako vsa vprašanja ne pridejo na vrsto. Vsem pa zagotavljajo, da bodo na vprašanja odgovorili vsaj po elektronski pošti.

Po videokonferencah vrha EU so bile doslej pripravljene hibridne novinarske konference. Novinarji so še vedno imeli dostop do stavbe in so lahko bili fizično navzoči na novinarski konferenci, obenem pa so sprejemali tudi vprašanja, zastavljena vnaprej, na primer po aplikaciji WhatsApp ali po elektronski pošti. Po novem fizična navzočnost zaradi vsesplošne zaostritve izrednih ukrepov sicer verjetno ne bo več mogoča.

Po nedavni videokonferenci evroskupine so prav tako pripravili virtualno novinarsko konferenco, na kateri je tiskovni predstavnik bral predhodno zbrana vprašanja novinarjev. Šef evroskupine Mario Centeno, evropski komisar Paolo Gentiloni in šef evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling pa so odgovarjali iz treh različnih koncev Evrope.

V Evropskem parlamentu načrtujejo za ta četrtek tudi nekakšno hibridno zasedanje, ki bo odprto za evropske poslance, ki so v Bruslju. Tiste, ki niso, pa pozivajo, naj ne prihajajo. Glasovali bodo na daljavo, po elektronski pošti. Nekateri evropski poslanci izvajajo telefonske brifinge z novinarji, na katerih je mogoče zastavljati vprašanja neposredno.

Videokonference ministrov članic EU so neformalne, saj uradnih odločitev na njih ni mogoče sprejeti. Vse odločitve v okviru Sveta EU se tako sedaj sprejemajo po pisnem postopku. Rednih brifingov za novinarje pred ministrskimi zasedanji v Svetu EU v času videokonferenc ni več.

Slovenska vlada je v minulem tednu o videokonferencah na evropski ravni obveščala s sporočili za javnost. Danes pa je po videokonferenci zunanjih ministrov EU predviden telefonski brifing slovenskih dopisnikov v Bruslju z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, na katerem bo mogoče zastavljati vprašanja neposredno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen