V EU opozarjajo na porast dezinformacij iz Rusije o koronavirusu

2

V EU od izbruha novega koronavirusa zaznavajo porast dezinformacij iz Rusije in raznih ruskih virov o pandemiji, so minuli teden sporočili v Evropski komisiji. Odgovorni za to kampanjo širjenja lažnih ali zavajajočih informacij se igrajo z življenji ljudi, so opozorili in vse pozvali k previdnosti.

Strokovnjaki EU so zaznali porast dezinformacij, zavajajočih informacij in laži, je minulo sredo v Bruslju povedal govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Peter Stano.

Te dezinformacije, vključno s trditvami, da je virus biološko orožje in da vlade precenjujejo nevarnost, prihajajo po navedbah komisije v glavnem iz Rusije ali od medijev, povezanih s Kremljem.

V EU se s tem ukvarja posebna skupina za boj proti dezinformacijam, njihove ugotovitve pa je mogoče spremljati na spletni strani https://euvsdisinfo.eu/the-kremlin-and-disinformation-about-coronavirus/.

Proti spornim vsebinam se bori tako, da jih poišče, izpostavi in popravi, da se javno objavijo in izpostavijo tisti, ki širijo dezinformacije, ter da se v realnem času delijo informacije o dezinformacijah znotraj EU, so pojasnili v Bruslju.

V EU opozarjajo, da je namen proruskih medijev s širjenjem nasprotujočih si informacij zasejati zmedo, dvom in strah ter tako še zaostriti zdravstveno krizo v zahodnih državah s spodkopavanjem zaupanja javnosti v zdravstvene sisteme.

V komisiji izpostavljajo, da so v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja dezinformacij tudi v stalnem stiku s Facebookom, Twitterjem, Googlom in drugimi digitalnimi platformami.

V Kremlju navedbe o širjenju dezinformacij zavračajo kot neutemeljene, EU pa očitajo, da njena “rusofobična obsesija” ne popusti niti v zdravstveni krizi, je v sredo poročala ruska tiskovna agencija Tass, sklicujoč se na tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova.

Št. komentarjev: 2
 1. Vprašam vas pravi

  Torej je tista informacija, da Giledarovo zdravilo za ebolo, deluje na ta naš kronavirus fakenews?

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Lažna vest je edin Evropska komisija, ki ni voljena od nikogar.
  https://si.rbth.com/
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen