Umrlo večno dekle hrvaške zabavne glasbe Zdenka Vučković

0

V 78-letu starosti je v nedeljo v Zagrebu umrla hrvaška pevka Zdenka Vučković. Leta 1942 rojena pevka se je v vrh tedanje jugoslovanske glasbene scene zavihtela kot 15-letnica, ko je s hrvaškim pevcem Ivom Robićem na festivalu v Opatiji leta 1958 zapela pesem Moja mala djevojčica. Veljala je za “večno dekle hrvaške zabavne glasbe”.

Zdenka Vučković je bila prva najstniška zvezdnica v tedanji Jugoslaviji, je izpostavil Jutarnji list, ki je poročal o smrt pevke. Kot je še poročal, je njeno celotno kariero zaznamovala zmagoslavna pesem s prvega opatijskega festivala, ki jo mnogi poznajo tudi pod naslovom Tata, kupi mi auto.

S pesmijo Zagreb, Zagreb (Vraćam se Zagrebe tebi) je zmagala na zagrebškem festivalu leta 1963. Pesem velja za neuradno himno glavnega hrvaškega mesta. V 60. letih minulega stoletja je bila ena najbolj produktivnih pevk zagrebške založbe Jugoton. Njene plošče so bile prodane v več kot 50.000 izvodih.

Znana je bila po izvedbah italijanskih in ameriških uspešnic glasbenikov, kot so Adriano Celentano, Cliff Richards, Paul Anka in drugi. Nastopila je tudi na prestižnem italijanskem festivalu Sanremo.

Med drugim je prepevala uspešnico Colinda kanadske folk in country pevke Lucille Starr. Njena različica je oživela v hrvaškem glasbenem etru med mandatom bivše hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ta je v enem od intervjujev povedala, da je ime dobila ravno zaradi nekoč zelo priljubljene izvedbe pesmi Zdenke Vučković.

Med avtorskimi pesmimi Zdenke Vučković so izstopale balade. Sodelovala je z glasbenimi skupinami, kot sta Crveni koralji in Indexi, mnogi se spominjajo tudi njenih duetov z Arsenom Dedićem. Od festivalske scene se je poslovila leta 1989 v Zagrebu s pesmijo z Odrasla je djevojčica mala. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen